Glavni Meni
Po─Źetna Novosti iz obuke za voza─Źe MUP objavio ispitna pitanja za nove testove za voznju

Novosti iz obuke za voza─Źe

MUP objavio ispitna pitanja za nove testove za voznju

MUP Srbije je 9.11.2012. objavio ispitna pitanja za nove testove za voznju, koja su u skladu sa novim Zakonom o bezbednosti u saobra─çaju. Ispitna pitanja su podeljena u nekoliko grupa :

 1. Pravila saobra─çaja (778 pitanja),
 2. Saobra─çajna signalizacija (524 pitanja),
 3. Voza─Źi (215 pitanja),
 4. Vozila (365 pitanja),
 5. Osnove bezbednosti saobra─çaja i pojmovi i izrazi (182 pitanja),
 6. Posebne mere i ovlašćenja (61 pitanje),
 7. Posledice nepoštovanja propisa (181 pitanje);

i od njih ─çe biti sastavljeni testovi, koje ─çe kandidati za voza─Źe dobijati prilikom polaganja teorijskog dela voza─Źkog ispita. Pitanja su javna i dozvoljeno ih je distribuirati i umno┼żavati ukoliko se ne koriste u komercijalne svrhe.

Na dnu teksta nalaze se linkovi za preuzimanje ispitnih pitanja i zakona i propisa.

Primeri pitanja u novim testovima za polaganje voza─Źkog ispita.

Nova ispitna pitanja za kandidate za vozace

Postoje dve osnovne forme ispitnih pitanja ÔÇô pitanja sa crte┼żom ili fotografijom i ispitna pitanja koja iste ne sadr┼że.

Sa stanovi┼íta broja ta─Źnih odgovora koje ima ispitno pitanje, postoje pitanja sa jednim ili vi┼íe ta─Źnih odgovora(dva ili tri ta─Źna odgovora ÔÇô ┼íto je novina u odnosu na predhodne testove). Kod svih pitanja sa vi┼íe ta─Źnih odgovora ispod teksta pitanja, postoji napomena(u zagradi) o broju ta─Źnih odgovora, iskazana tekstom, npr. Zaokru┼żi dva ta─Źna odgovora.

MUP Srbije preporu─Źuje i kandidatima za voza─Źe koji su se obu─Źavali po starim propisima, za koje teorijska obuka nije bila obavezna, da se sa auto-┼íkolama dogovore oko odr┼żavanja dodatnih ─Źasova teorijske obuke, pored ve─ç propisana tri ─Źasa koja su obavezna, u cilju usvajanja neophodnog teorijskog znanja.

Ukoliko se odlu─Źite za samostalno u─Źenje, odgovori na sva pitanja se mogu na─çi u postoje─çim propisima o bezbednosti saobra─çaja :

 1. Zakon o bezbednosti saobra─çaja na putevima,
 2. Pravilnik o saobra─çajnoj signalizaciji,
 3. Pravilnik o znacima koje u─Źesnicima u saobra─çaju na putevima daju policijski slu┼żbenici,
 4. Pravilnik o izgledu i na─Źinu postavljanja znaka za obele┼żavanje vozila kojim se vr┼íi organizovan prevoz dece,
 5. Pravilnik o podeli motornih i priklju─Źnih vozila i tehni─Źkim uslovima za vozila u saobra─çaju na putevima,
 6. Pravilnik o na─Źinu kori┼í─çenja tahografa,
 7. Pravilnik o na─Źinu vr┼íenja kontrole i neposrednog regulisanja saobra─çaja na putevima i
 8. Uredba o vremenu odmora i upravljanja voza─Źa motornih vozila kada obavljaju me─Ĺunarodni prevoz, kao i o primeni sistema digitalnih tahografa.

Napomena: sve gore navedene zakone, pravilnike i uredbe mo┼żete na─çi na linkovima koji su objavljeni na dnu ove strane.

U slu─Źaju onih ispitnih pitanja(misli se na pitanja koja su objavljena na sajtu MUP-a Srbije) za koja nije mogu─çe na─çi odgovor u navedenim propisima, a koja su postavljena zbog njihovog zna─Źaja za bezbedno u─Źe┼í─çe u saobra─çaju na putu (radi se o 5 pitanja), ta─Źni odgovori su ozna─Źeni njihovim podvla─Źenjem.

Ukupan broj pitanja za sve kategorije je 2.306. Novine su : ne─çe biti zadataka s raskrsnicama(primedba: ima zadataka sa raskrsnicama, ali ovde se misli na zadatke u starim testovima gde se u ku─çice unosio redni broj vozila, onim redosledom kojim vozila prolaze kroz raskrsnicu), od kojih su kandidati za voza─Źe najvi┼íe strahovali, sva pitanja bi─çe na zaokru┼żivanje i vrednova─çe se od jednog do tri boda, ispit ─çe trajati 60 umesto dosada┼ínjih 45 minuta i kriterijum za prolaznost bi─çe bla┼żi u odnosu na stari sistem (bio je 90%, a sada je 80% ta─Źnih odgovora).

Od 25.10.2013. kriterijum za polaganje testova ponovo je pooštren i sada je osvojenih 90% od ukupnog broja poena na testu. Ako svi zadaci na testu nose ukupno 100 poena, za prolaz je potrebno osvojiti najmanje 90 poena.

Od 01.01.2016. prolaznost na testu je spuštena na 85%, odnosno, za prolaz na testu potrebno je osvojiti 85 bodova od mogućih 100(sl. glasnik od 17.12.2015).

Od 22.09.2016. vreme za polaganje teorijskog dela voza─Źkog ispita smanjeno je sa 60 na 45 minuta. Za vi┼íe informacija o tome pogledajte linkove na dnu strane.

Test za A kategoriju sadr┼ża─çe 40 pitanja, za B kategoriju 42, a za C i D kategoriju 50 ispitnih pitanja.

Test za voza─Źki ispit za kandidate B kategorije, koji se dobija na ispitu, sadr┼żi pet strana. Na prvoj strani kandidat unosi podatke o sebi, a ostale strane sadr┼że ispitna pitanja. Kombinacija pitanja koja se dobija na testu je tajna i ne zna se do samog po─Źetka testa. Test za B kategoriju ima 42 pitanja.

Pitanja koja sa─Źinjavaju test B kategorije mogu se grupisati u tri oblasti :

 1. Pravila saobra─çaja - 18 pitanja
 2. Saobra─çajna signalizacija - 13 pitanja
 3. Ostalo - 11 pitanja

Iz MUP-a Srbije ka┼żu da bi se test polo┼żio, dovoljno je uraditi ta─Źno sva pitanja iz oblasti Pravila saobra─çaja i Saobra─çajna signalizacija i samo jo┼í jedno pitanje iz svih ostalih oblasti.

Smatra se da kandidat koji je poha─Ĺao predavanja i ve┼żbe i koji je prove┼żbao ispitna pitanja, koja su svima dostupna na sajtu MUP-a Srbije, nema potrebe da strepi zbog teorijskog ispita. Neposredno pre samog ispita pravi se test koji ─çe kandidati dobiti na polaganju, kombinacijom odgovaraju─çih ispitnih pitanja.

Saobra─çajni propisi iz oblasti : Zakona o bezbednosti saobra─çaja na putevima, Pravilnika o saobra─çajnoj signalizaciji i znacima, Pravilnika o znacima koje daju policijski slu┼żbenici; obra─Ĺeni su i na prigodan na─Źin, sa ilustracijama, objavljeni na sajtu Ltablice.com u sekciji : Obuka voza─Źa.

Povezani ─Źlanci:

Linkovi

Link za preuzimanje (daunlod) ispitnih pitanja na sajtu MUP-a je : mup.gov.rs - ispitna pitanja za voza─Źki ispit.

Link za preuzimanje Zakona i Pravilnika je:
mup.gov.rs - Zakoni i uredbe