Za kretanje vozila vozač mora da koristi površinu namenjenu za saobraćaj one vrste vozila kojim upravlja(npr. bicikl koristi biciklističku stazu, automobil motoput), osim u slučajevima predviđenim zakonom o bezbednosti saobraćaja (zakon dozvoljava voznju bicikla na javnom putu uz odgovarajuća ograničenja), pri čemu je obavezan da upravlja vozilom sa naročitom pažnjom.

Vozilo se kreće desnom stranom kolovoza, u smeru kretanja, što bliže desnoj ivici kolovoza.

Slika puta sa dve saobraćajne trake i biciklističkom trakom. Auto se kreće što bliže desnoj ivici kolovoza.

kretanje vozila na putu - motoput i biciklisticka staza

Na putu u naselju sa najmanje dve saobraćajne trake za isti smer, vozač može da se kreće vozilom saobraćajnom trakom koja se ne nalazi uz desnu ivicu kolovoza, ako time ne ometa vozila (usporava saobraćaj) koja se kreću iza njegovog vozila.

Međutim, to se ne odnosi na vozača teretnog vozila čija je najveća dozvoljena masa veća od 3.500 kg, vozača vozila koje na ravnom putu ne može razviti brzinu veću od 40 km/h i na vozača vozila koje nije motorno vozilo, osim na delu puta ispred raskrsnice ili drugog mesta na kome vozilo skreće ulevo, odnosno kada vrši preticanje ili obilaženje.

Slika puta sa po dve saobraćajne trake u svakom smeru. Teretni automobil čija je masa veća od 3,5t mora se kretati krajnjom desnom trakom. Ispravno ponašanje učesnika u saobraćaju je obeleženo zelenom štiklicom, a pogrešno crvenim krstićem.

kretanje vozila na putu - put sa po dve trake u svakom smeru

Pravilo Rajsfešlusa - Ukoliko je na putu sa više saobraćajnih traka za kretanje u istom smeru onemogućen saobraćaj na jednoj od traka ili se traka završava, vozač koji se kreće u istom smeru, u saobraćajnoj traci pored, dužan je da omogući uključivanje jednog vozila u traku kojom se on kreće.

kretanje vozila na putu - suzenje puta

Za vožnju bicikla, gde ne postoji posebna staza, odnosno traka, sme da se koristi kolovoz u širini od najviše jedan metar od desne ivice kolovoza.

kretanje bicikliste na putu

Šta se ne sme?

Na putu za saobraćaj vozila u oba smera na kome postoje najmanje četiri saobraćajne trake, vozač ne sme vozilom da se kreće, odnosno prelazi na kolovoznu traku namenjenu za saobraćaj vozila iz suprotnog smera.

Na putu za saobraćaj vozila u oba smera na kome postoje tri saobraćajne trake, vozač ne sme vozilom da se kreće saobraćajnom trakom koja se nalazi uz levu ivicu puta u pravcu kretanja vozila.

Slika puta sa tri saobraćajne trake. Srednja saobraćajna traka služi samo za preticanje, za vozila iz oba smera. Ispravno ponašanje učesnika u saobraćaju je obeleženo zelenom štiklicom, a pogrešno crvenim krstićem.

kretanje vozila na putu sa tri saobracajne trake

Na putu na kome su kolovozne trake fizički odvojene jedna od druge, vozač ne sme vozilom da se kreće kolovoznom trakom namenjenom za saobraćaj vozila iz suprotnog smera.

Na putu za saobraćaj vozila u jednom smeru (jednosmerna ulica), vozač ne sme vozilom da se kreće u zabranjenom smeru.

Vozač ne sme naglo da uspori vozilo, osim u slučaju izbegavanja neposredne opasnosti. Vozač koji znatno usporava vozilo dužan je da to učini na način kojim neće ugroziti, odnosno ometati vozače koji se kreću iza njega.

Vozač se ne sme kretati tramvajskom bašticom, odnosno saobraćajnom trakom namenjenom za kretanje vozila za javni prevoz putnika (žuta traka). Tu je saobraćaj dozvoljen, osim vozilima javnog prevoza putnika, još samo vozilima sa prvenstvom prolaza i vozilima pod pratnjom.

Vozila sa prvenstvom prolaza i vozila pod pratnjom mogu se kretati žutom trakom. Ispravno ponašanje učesnika u saobraćaju je obeleženo zelenom štiklicom, a pogrešno crvenim krstićem.

kretanje vozila zutom trakom

Vožnja unazad

Vozač ne sme da se kreće vozilom unazad.

Kretanje vozilom unazad dozvoljeno je isključivo na kratkom delu puta, onom stranom kolovoza kojom se do tada vozilo kretalo unapred ako se time ne ugrožavaju niti ometaju drugi učesnici u saobraćaju.

Kretanje vozila unazad nije dozvoljeno na nepreglednom delu puta, pri smanjenoj vidljivosti, u tunelima, na delu puta gde je zabranjeno zaustavljanje i na prelazima preko železničke pruge.

kretanje vozila unazad u tunelu kretanje vozila unazad po magli