Alatke za vozače

Resursi i alatke namenjene vozačima kao pomoćno sredstvo za rešavanje nekih problema ili nedoumica koji se odnose na vožnju, odlazak na željenu destinaciju ili bezbednost u vožnji.

Ovaj kalkulator vam pomaže da odredite minimalno vreme prelaska deonice puta izmedju dve naplatne rampe, a da pri tome ne prekoračite dozvoljenu prosečnu (srednju) brzinu na toj deonici auto-puta. Izaberite neku od preko 500 deonica auto-puta; kada izabrete deonicu prikazaće se njena dužina u KM. Unesite max. dozvoljenu brzinu i kliknite na dugme "Izračunaj min. potrebno vreme".

Zakon o bezbednosti u saobraćaju (ZOBS) kaže da se sve odredbe zakona koje se odnose na brzinu primenjuju, kako na trenutno izmerenu brzinu, tako i na srednju (prosečnu) brzinu.

Srednja (prosečna) brzina kretanja vozila, na određenoj deonici puta je količnik dužine te deonice i vremena za koje vozilo pređe tu deonicu.

Kazne za prekoračenje dozvoljene brzine kretanja na autoputu su: za prekoračenje do 40 km/h kazna je do 10.000 dinara, a za veća prekoračenja kazne su veće od 10.000 dinara, uz prekršajni postupak, obavezno dodeljivanje kaznenih poena i meru zabrane upravljanja vozilom određene kategorije od najmanje 30 dana.