Ovaj kalkulator vam pomaže da odredite minimalno vreme prelaska deonice puta izmedju dve naplatne rampe, a da pri tome ne prekoračite dozvoljenu prosečnu (srednju) brzinu na toj deonici auto-puta. Izaberite neku od preko 500 deonica auto-puta; kada izabrete deonicu prikazaće se njena dužina u KM. Unesite max. dozvoljenu brzinu i kliknite na dugme "Izračunaj min. potrebno vreme".

Zakon o bezbednosti u saobraćaju (ZOBS) kaže da se sve odredbe zakona koje se odnose na brzinu primenjuju, kako na trenutno izmerenu brzinu, tako i na srednju (prosečnu) brzinu.

Srednja (prosečna) brzina kretanja vozila, na određenoj deonici puta je količnik dužine te deonice i vremena za koje vozilo pređe tu deonicu.

Kazne za prekoračenje dozvoljene brzine kretanja na autoputu su: za prekoračenje do 40 km/h kazna je do 10.000 dinara, a za veća prekoračenja kazne su veće od 10.000 dinara, uz prekršajni postupak, obavezno dodeljivanje kaznenih poena i meru zabrane upravljanja vozilom određene kategorije od najmanje 30 dana.


Kalkulator - Minimalno Potrebno Vreme za prelazak određene deonice auto-puta izmedju dve naplatne rampe, poštujući maksimalno dozvoljenu brzinu na toj deonici.

Ime deonice:

Ako izaberete deonicu puta u poljima "Izaberi-Od" i "Izaberi-Do", prikazaće se ime deonice, a u polju "Dužina deonice" biće prikazana njena dužina u KM.

Dužina deonice*: KM

U ovo polje možete i direktno uneti dužinu deonice u KM; npr. 132.62 ili 140 ili 140.5,...

Max. dozv. brzina na deonici*: KM/H

Unesite brzinu kretanja; npr. 120, 130, 100, 125,...
Trenutno, max. dozvoljena brzina na autoputu je 130 km/h.

Min. potrebno vreme za prelazak deonice:

Ako deonicu puta pređete za duže vreme od ovde prikazanog, nećete imati problema, a ako je pređete za kraće vreme, to znači da ste prekoračili maksimalno dozvoljenu Prosečnu (Srednju) Brzinu i da sledi kazna.

Napomena: Polja koja pored imena imaju zvezdicu(*) treba obavezno uneti. Ovaj kalkulator služi samo u informativne svrhe, rezultate proverite još nekom metodom. Kalkulator ne uzima u obzir dodatna ograničenja brzine koja mogu postojati na nekom delu deonice puta, tako da prikazano vreme ne mora biti tačno. Sajt ltablice.com ne može biti odgovoran za bilo kakve probleme koji mogu nastati upotrebom ovog kalkulatora. Hvala.

Maksimalno dozvoljena srednja (prosečna) brzina kretanja na nekoj deonici auto-puta je ista ili skoro ista kao i maksimalno dozvoljena brzina kretanja na auto-putu, koja je određena zakonom i trenutno je 130 km/h (od 1. juna 2018.). To praktično znači da vozač, ukoliko ne prelazi brzinu od 130 km/h na autoputu, nema opasnosti da prekorači ni maksimalnu dozvoljenu srednju brzinu na određenoj deonici autoputa, osim ako na pojedinim delovima deonice puta saobraćajnim znakovima nije nametnuto dodatno ograničenje brzine kretanja vozila, sa brzinom koja je manja od maksimalno dozvoljene brzine predviđene zakonom na auto-putu. Zato je preporučljivo poštovati sva ograničenja u pogledu brzine kretanja, na svim delovima puta i nema opasnosti od kazne.

Važno je naglasiti da merenje srednje brzine kretanja ne oslobađa vozača od poštovanja maksimalne dozvoljene brzine kretanja na auto-putu ili određene brzine propisane saobraćajnim znakom na pojedinim deonicama auto-puta, koje su manje od maksimalno dozvoljene za određenu kategoriju puta (ovde govorimo o autoputu).

Kako odrediti minimalno vreme prelaska deonica puta izmedju naplatnih rampi, a da se ne prekorači dozvoljena prosečna brzina kretanja?

Minimalno vreme potrebno da se pređe određena deonica puta (skr. MVD) je minimalni vremenski period za koje vozilo treba da pređe deonicu puta, a da pri tome ne prekrši zakon o maksimalno dozvoljenoj srednjoj brzini na toj deonici. To vreme, MVD, može da se prekorači, što znači da je putovanje na toj deonici puta trajalo duže, samim tim je i srednja brzina bila manja, ali ne bi smelo da bude kraće od MVD jer onda sledi kazna za prekoračenje srednje brzine.

Upravo ovaj kalkulator vam omogućava da odredite Minimalno vreme potrebno da se pređe određena deonica puta, a da ne prekršite zakon o srednjoj brzini.

U kalkulatoru postoji mogućnost da izaberete neku od preko 500 unetih deonica na auto-putu, za koje je već izmerena precizna dužina; kada izabrete deonicu prikazaće se njena dužina u KM.

Unesite maksimalno dozvoljenu brzinu kretanja na putu (za autoput je 130 km/h) i kliknite na dugme "Izačunaj Min. Potrebno Vreme". Na taj način dobićete približno vreme za koje treba da pređete izabranu deonicu puta, a da ne prekoračite max. dozvoljenu srednju brzinu i na taj način izbegnete kaznu.

Dužinu puta, ako je znate, možete uneti i direktno u polje "Dužina deonice". Kalkulator, na taj način, može da Vam posluži i da odredite vreme koje će vam biti potrebno da pređete bilo koju deonicu puta pri određenoj, zadatoj srednjoj brzini.

Korisni linkovi:

* Kažnjavanje vozača zbog prekoračenja prosečne (srednje) brzine vrši se na svim deonicama auto-puteva u Srbiji od kraja marta 2018. godine.

* Izračunajte cenu putarine na određenoj deonici auto-puta.