Novosti za vozače

U ovom delu možete se upoznati sa nekim od novina koje je doneo novi Zakon o bezbednosti saobraćaja (ZOBS). Možete se upoznati sa sledećim: kako izgleda i karakteristike nove saobraćajne dozvole Srbije, kako izgleda, gde se i kako lepi registraciona nalepnica, osobine novih registarskih tablica i kako izgleda i čemu služi Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi.

Izmene Zakona o bezbednosti u saobraćaju (ZOBS), počinju da se primenjuju od 15.9.2023. godine, što znači da vozači u Srbiji mogu da ostanu i bez svog vozila, ako dva puta učine neki od 18 težih prekršaja u periodu od dve godine.

devojka placa kaznu-prekrsajni nalog

Nove izmene postojećeg Zakona o bezbednosti u saobraćaju (ZOBS) usvojene su u Skupštini Srbije, njihova primena počinje 15.9.2023. godine. Usvojene izmene ZOBS-a su privukle pažnju javnosti, pogotovo odredbe koje se odnose na oduzimanje vozila određenoj grupi nesavesnih vozača i dobijanje kategorija C i D sa probnom vozačkom dozvolom B kategorije.

poligon za vozace kamiona

Uslovi za tehničku ispravnost vozila i posle 5. jula 2023. ostaju nepromenjeni – ponovo je odložena primena jednog dela propisa koji se odnose na kontrolu izduvnih gasova (katalizator, DPF) i kočnice, do 5. jula 2025.

tehnicki pregled vozila

Izmene i dopune Pravilnika o tehničkom pregledu vozila, koje se primenjuju od početka juna 2022. godine u Srbiji, donele su i produženje roka, sa tri na sedam radnih dana, za otklanjanje uočenih neispravnosti na vozilu, utvrđenih tokom tehničkog pregleda. Produžen, komotniji rok, do ponovnog tehničkog pregleda vozila, u cilju davanja dodatnog vremena vlasniku vozila da otkloni predhodno ustanovljene neispravnosti na vozilu, sigurno je olakšanje za one vlasnike vozila, koji se nađu u takvoj, neprijatnoj situaciji.

tehnicki pregled vozila

Vozači će i posle 5. Jula 2021. godine moći da registruju svoja vozila po trenutno važećim propisima jer je odložena primena strožih mera iz Pravilnika o podeli vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju.

tehnicki pregled vozila