Novosti za vozače

U ovom delu možete se upoznati sa nekim od novina koje je doneo novi Zakon o bezbednosti saobraćaja (ZOBS). Možete se upoznati sa sledećim: kako izgleda i karakteristike nove saobraćajne dozvole Srbije, kako izgleda, gde se i kako lepi registraciona nalepnica, osobine novih registarskih tablica i kako izgleda i čemu služi Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi.

Izmene i dopune Pravilnika o tehničkom pregledu vozila, koje se primenjuju od početka juna 2022. godine u Srbiji, donele su i produženje roka, sa tri na sedam radnih dana, za otklanjanje uočenih neispravnosti na vozilu, utvrđenih tokom tehničkog pregleda. Produžen, komotniji rok, do ponovnog tehničkog pregleda vozila, u cilju davanja dodatnog vremena vlasniku vozila da otkloni predhodno ustanovljene neispravnosti na vozilu, sigurno je olakšanje za one vlasnike vozila, koji se nađu u takvoj, neprijatnoj situaciji.

tehnicki pregled vozila

Vozači će i posle 5. Jula 2021. godine moći da registruju svoja vozila po trenutno važećim propisima jer je odložena primena strožih mera iz Pravilnika o podeli vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju.

tehnicki pregled vozila

Od 1. januara 2020. godine dobre vesti za srpske vozače zahvaljujući najnovijim izmenama Pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila. Vlasnici vozila neće morati da menjaju registarske tablice posle isteka roka od devet godina od dana njihovog izdavanja, kako je to ranije bilo propisano zakonom. Sledeća novost je da saobraćajna dozvola nema ograničen rok trajanja, odnosno izdavaće se na neograničen vremenski rok, trajno.

gomila registarskih tablica na stolu

Izmene Zakona o saobraćaju koje se primenjuju od 30. marta 2019. godine donose dobre i loše vesti za vozače. Dobra vest je da probna dozvola, izdata do 2.9.2019, važi godinu dana; dobra vest i za vlasnike poljoprivrednih mašina: postojeća potvrda o registraciji važi do neke promene izvršene u njoj; nažalost, loša vest je za vlasnike mopeda (ili bicikala sa motorom): trajne potvrde o registraciji ne važe od 3. aprila 2019.

stari moped

Iako su nedavno, 3. aprila 2018. godine, stupile na snagu obimne izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima (skr. ZOBS), već 1. juna 2018. stupile su na snagu dodatne izmene tog zakona, među kojima je i ona koja se odnosi na ograničenje brzine na auto-putevima u Srbiji. Po ovom, upravo usvojenom zakonu, maksimalna dozvoljena brzina kretanja vozila na auto-putu je 130 km/h, umesto dosadašnjih 120 km/h.

znak ogranicenje brzine na putevima Srbije