Od 1. januara 2020. godine dobre vesti za srpske vozače zahvaljujući najnovijim izmenama Pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila. Vlasnici vozila neće morati da menjaju registarske tablice posle isteka roka od devet godina od dana njihovog izdavanja, kako je to ranije bilo propisano zakonom. Sledeća novost je da saobraćajna dozvola nema ograničen rok trajanja, odnosno izdavaće se na neograničen vremenski rok, trajno.

gomila registarskih tablica na stolu

Ovo je sigurno dobra vest za sve vlasnike vozila, pogotovo one kojima su nove registarske tablice izdate u toku 2011. godine, a u toku 2020. godine trebalo je da ih zamene novim. Sada ta obaveza više ne postoji, zahvaljujući najnovijim izmenama pravilnika, što je svakako ušteda za porodični budžet od oko 4.000 dinara, jer toliko otprilike košta zamena tablica, zamena saobraćajne dozvole i izdavanje nove registracione nalepnice.

Slučajevi kada se vrši obavezna zamena registarskih tablica su:

  1. kad vozilo bude registrovano u drugom registarskom području,
  2. kad se tablica izgubi, ukrade ili bude uništena,
  3. kad usled dotrajalosti ili oštećenja tablica postane neupotrebljiva.

Od 1.01.2020. godine saobraćajne dozvole u Srbiji će se izdavati bez ograničenog roka važenja, a vlasnici vozila kojima su dozvole izdate pre 1. januara 2020. godine, u kojima je upisan rok važnosti, nakon isteka tog roka mogu ih zameniti za nove saobraćajne dozvole koje su trajne.

MUP Srbije, ipak, preporučuje vlasnicima saobraćajnih dozvola koje imaju upisan rok važenja, da radi neometanog korišćenja vozila u inostranstvu nakon isteka roka važnosti dozvole, postojeću dozvolu zamene za trajnu saobraćajnu dozvolu.

Prethodnom verzijom pravilnika rok važnosti saobraćajne dozvole bio je propisan na devet godina od dana izdavanja dozvole, odnosno, od dana izdavanja novih registarskih tablica vozila.

Srodni članci:

  1. Probna dozvola
  2. Podaci u saobraćanoj dozvoli