Saveti za vozače

Saveti za vozače je grupa raznovrsnih saveta u vidu članaka sa ciljem da pomogne vozačima u rešavanju problema koje mogu imati sa svojim vozilom i problemima vezanim za korišćenje vozila.

Sezona prelaska na zimske gume vozačima donosi i muke oko nabavke i izbora guma, treba se odlučiti za cenu, marku ali i vrstu guma: zimske ili univerzalne (all season) gume.

Svakako da je optimalno imati dva kompleta guma: letnji i zimski, ali u našim uslovima, gde ljudi imaju male prihode, univerzalna ili “All season” guma može biti odličan kompromis.

Zima - pogled iz automobila

Neka od ovih dokumenata mogu vam biti neophodna za put vašim automobilom u inostranstvo: Medjunarodna vozačka dozvola, Zeleni karton i Dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu.

dokumenta za put automobilom u inostranstvo

Poštovanjem ovih deset obaveza za bezbednost u saobraćaju vaša šansa za preživljavanje na putu će se značajno uvećati.

10 obaveza vozaca za bezbednost u saobracaju

U slučaju sudara, pri brzini kretanja automobila od 50 kilometara na sat, usled inercije, ljudsko telo postaje teže i do 20 puta. Posledica toga je da roditelj koji drži u rukama dete, recimo težine 5 kg, sigurno u takvoj situaciji neće moći i da ga zadrži u naručju, jer će dete u deliću sekunde postati teško 100 kg. Posledice su tragične.

Majka smesta dete u automobil u decije auto sediste

Dole niže je Mapa lokacija domova zdravlja, a ispod mape se nalazi tabela sa podacima za navedene domove zdravlja: adresa, web sajt, telefon, cene lekarskih uverenja, radno vreme.

U Zakonu o saobraćaju član 207. stav 1. piše: Auto škola ne sme otpočeti sa praktičnom obukom kandidata za vozača koji nema uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za kategoriju vozila za koju se obučava, odnosno otpočeti ili obavljati praktičnu obuku ako je od izdavanja tog uverenja proteklo više od jedne godine.

Lekarsko uverenje za otpočinjanje obuke za vožnju može biti staro do godinu dana, dok za polaganje vozačkog ispita(dobijanje vozačke dozvole) lekarsko uverenje ne sme biti starije od 6 meseci.