Sezona prelaska na zimske gume vozačima donosi i muke oko nabavke i izbora guma, treba se odlučiti za cenu, marku ali i vrstu guma: zimske ili univerzalne (all season) gume.

Svakako da je optimalno imati dva kompleta guma: letnji i zimski, ali u našim uslovima, gde ljudi imaju male prihode, univerzalna ili “All season” guma može biti odličan kompromis.

Zima - pogled iz automobila

Bez obzira što zakon ne obavezuje vozače da u periodu od 1. novembra do 1. aprila imaju montirane zimske gume, ako na putu nema snega i leda, stručnjaci savetuju da ih treba staviti na vozilo čim dnevne temperature padnu ispod sedam stepeni Celzijusovih. Razlog za to je što se zimske gume ne stvrdnjavaju na temperaturi nižoj od 7 stepeni Celzijusovih, za razliku od letnjih.

Međutim, ne radi se samo o obavezi, već je u pitanju i bezbednost vožnje u zimskim uslovima. Bilo da je na putu sneg, led, raskvašen sneg ili samo voda, gume zimi slabije prijanjaju na podlogu i imaju znatno smanjene ukupne performanse. Zimi se verovatnoća da vozač doživi udes povećava i do šest puta, a i više, ako se na putu nalaze sneg i led. Upravo je bezbednost glavni razlog zašto vozači treba da koriste odgovarajuće gume zimi.

Letnje gume zimi nikako nisu dobar izbor, ne samo zbog toga što ih zakon ne dozvoljava, već i zbog svog sastava, šare i sveukupnih voznih karakteristika gume, odnosno zbog bezbednosti u vožnji.

Ove gume se konstruišu za toplo vreme i performanse su im znatno narušene kada je niska temperatura. Ako izazovete nezgodu zbog upotrebe letnjih guma na snegu, kazne su velike, što važi i u mnogim zemljama EU.

Letnja guma na temperaturi nižoj od sedam stepeni Celzijusa gubi svoje ključne karakteristike, od kojih je najvažnija prijanjanje na podlogu. Mnogi testovi su dokazali da je zaustavni put letnjih guma i do dva puta duži od propisanih zimskih.

Zimske gume i letnje gume - put kocenja zimi

Zimske gume

Toplota koja nastaje usled trenja guma i podloge čini da se topi led koji je na kolovozu čime se stvara tanak i klizav vodeni sloj između guma i podloge što uzrokuje slabije prijanjanje gume za kolovoz.

Zimska guma - sara

Upravo iz tog razloga zimska guma ima drugačije šare od letnje: kanali su dublji i ima ih više, a ima i znatno više malih kanala u gazećem sloju gume. To obezbeđuje mnogo bolje prijanjanje gume za podlogu, bolje ubrzanje i kraći zaustavni put prilikom kočenja, a to znači veću stabilnost i bezbednost vozila u zimskim uslovima.

Zimske gume imaju drugačiji sastav od letnjih, imaju više prirodne gume u svom sastavu, koja se bolje ponaša na niskim temperaturama i daje veću elastičnost gumi, čime pruža bolje prijanjanje za podlogu i udobnu vožnju.

Za razliku od letnjih, zimske gume se zbog svog sastava ne stvrdnjavaju na niskim temperaturama. Treba naglasiti da se zimske gume ne koriste samo po snegu i ledu već i na suvoj podlozi, kada temperatura padne ispod 7 stepeni Celzijusovih.

Ono što nikako ne treba raditi je voziti sa zimskim gumama tokom cele godine, jer se one leti mnogo brže troše zbog mekše smese, a i kočenje je znatno lošije.

Prednosti zimskih guma

 1. Odlične vozne karakteristike zimi: maksimalno prijanjanje za podlogu, bolje ubrzanje i kraći zaustavni put prilikom kočenja u zimskim uslovima, što znači maksimalnu bezbednost.
 2. Manje se troše.
 3. Manja potrošnja goriva.
 4. Odgovarajuće su za sve kategorije vozila, kako lakša tako i teža vozila.

Mane zimskih guma

 1. Ne treba ih koristiti leti. Cena posedovanja dva kompleta guma, zimskih i letnjih.
 2. Potreban prostor za skladištenje leti.
 3. Vreme i novac za vulkanizera, koji su potrebni za zamenu pneumatika, dva puta godišnje.

Univerzalne gume (All Season)

Svakako da je najveća prednost Univerzalnih pneumatika što se mogu koristiti tokom cele godine, čime se izbegava posedovanje dva kompleta guma i zamena guma dva puta godišnje. One predstavljaju zadovoljavajući kompromis između letnjih i zimskih pneumatika. Sadrže, kao i zimske gume, visok procenat silike što im daje felksibilnost na niskim temperaturama, a šara im je negde između letnje i zimske gume.

Zakon o bezbednosti u saobraćaju dozvoljava upotrebu ovih guma, dovoljno je da na sebi imaju simbol pahuljice, planine ili oznaku M+S.

Što se tiče bezbednosti, jasno je da nije lako postići da isti pneumatik nudi dobre vozne osobine na vrelom asfaltu, zatim po kiši, snegu i ledu. Iako se univerzalne gume u zimskim uslovima ponašaju slično namenskim zimskim pneumaticima, za najbolje rezultate treba tražiti gume sa simbolom pahuljice.

Što se tiče kategorija vozila, ovaj tip guma se najbolje pokazao kod gradskih modela i malih, kompaktnih vozila. Za snažnija i teža vozila ove gume nisu dobar izbor jer ne mogu da podrže performanse vozila, a time je ugrožena i bezbednost.

Što se tiče pređene kilometraže, savet bi mogao biti da svako ko prelazi više od 10.000 kilometara godišnje treba da razmisli o namenskim zimskim i letnjim gumama, jer će mu ova dva seta guma duže potrajati.

U letnjim uslovima ovi pneumatici pokazuju svoje nedostatke pri kočenju po mokrom i suvom kolovozu, posebno na višim temperaturama. Trag kočenja u ovim uslovima može biti prilično duži u odnosu na odgovarajuće letnje pneumatike, što predstavlja bezbednosni rizik.

Na kraju, jasno je da univerzalne gume predstavljaju svojevrstan kompromis jer se sa njima može voziti i po snegu, ali i po mokrom i suvom kolovozu. Međutim, nikako do samog limita, jer bezbednost u tom slučaju može biti ugrožena.

Za manje i lakše automobile, gradske i kompakt klase, koji koriste manje pneumatike, univerzalna guma je prihvatljivo rešenje.

Dobar univerzalni pneumatik treba da pruža kratak put kočenja po suvom ali i po mokrom i snegom prekrivenom kolovozu. Takođe, ne bi trebalo da bude previše tvrd i neudoban.

Prednosti univerzalnih guma

 1. Nema zamene guma u proleće i jesen čime štedite vreme, ali i novac za vulkanizera.
 2. Štede novac jer umesto dva seta guma, imate samo jedan.
 3. Ne treba vam prostor za skladištenje, kao kada posedujete dva kompleta guma.
 4. Solidne vozne karakteristike kako zimi tako i leti.

Mane univerzalnih guma

 1. Predstavljaju kompromis, imaju lošije karakteristike u odnosu na odgovarajuće letnje ili zimske gume.
 2. Za teža i snažnija vozila ove gume nisu dobar izbor.
 3. U letnjim uslovima, pri kočenju po mokrom i suvom kolovozu, put kočenja im je znatno duži u odnosu na letnje pneumatike, čime je ugrožena bezbednost.
 4. Nisu dobar izbor za one koji prelaze više od 10000 km godišnje.

Kada se odlučujete za tip guma koje ćete koristiti nije loše da se predhodno informišete o karakteristikama guma različitih proizvođača.