Pored postojećih novčanih i zatvorskih kazni uvedeni su i kazneni poeni. Kada vozač načini saobraćajni prekršaj upisuju mu se kazneni poeni. Broj kaznenih poena, koje počinilac saobraćajnog prekršaja može da dobije, zavisi od težine prekršaja.

Na primer, za nevezivanje sigurnosnog pojasa i nedavanje migavca, dobija se 1 kazneni poen, za prolazak kroz crveno ili žuto svetlo, dobija se 6 kaznenih poena, a najviše, 17 kaznenih poena, dobija se ako vozač izazove saobraćajnu nesreću nasilničkom vožnjom.

policajac sa stop palicom

Izricanje kaznenih poena predviđeno je za 105 prekršaja i njih izriče prekršajni sud. Bodovi se upisuju zajedno sa glavnom kaznom koja može biti novčana ili zatvorska, uz zabranu upravljanja vozilom. Za svaki prekršaj je tačno određen broj kaznenih poena, a za svaki prekršaj koji prouzrokuje saobraćajnu nezgodu, upisuje se od jednog do tri dodatna poena, odnosno još dva poena, ukoliko je u kolima prekršioca bilo dete mlađe od 12 godina.

Kazneni poeni se brišu nakon isteka dve godine od dana pravosnažnosti presude kojom su izrečeni.

Prema broju poena , vozač se svrstava u jednu od kategorija, koje podrazumevaju i određene obaveze i kazne. Vozač koji ima od 14 do 17 kaznenih poena spada u kategoriju “opasan vozac” i privremeno mu se oduzima vozačka dozvola. On je obavezan da ide na psihijatrijski i psihofizički pregled, pohađa poseban seminar unapređenja znanja iz bezbednosti saobraćaja,  položi ispit provere znanja iz bezbednosti saobraćaja i tek posle toga, uz dobijenu potvrdu o položenom ispitu odlazi u MUP gde mu se vraća vozačka dozvola. Troškove pregleda, seminara i polaganja ispita snosi vozač.

Seminaru unapređenja znanja iz bezbednosti saobraćaja i polaganju ispita provere znanja iz bezbednosti saobraćaja, koje će organizovati Agencija za bezbednost aobraćaja i koji će trajati nekoliko nedelja, vozač može prisustvovati tek kad prođe 90 dana od dana kad je ispunio sve obaveze : platio sve dospele novčane kazne, odslužio zatvorsku kaznu po osnovu učinjenih prekršaja i kad mu isteknu sve izrečene mere bezbednosti ili mere zabrane upravljanja.

Vozaču koji sakupi 18 bodova sud će poništiti dozvolu.

Vozač koji ima probnu vozačku dozvolu, „gubi“ dozvolu već sa „sakupljenih“  9 poena. Kazneni poeni koji su vozaču izrečeni za vreme posedovanja probne vozačke dozvole važe i nakon sticanja vozačke dozvole, do njihovog brisanja, u skladu sa odredbama ovog zakona.

Vozac kojem je tri puta poništena vozacka dozvola, više nema pravo da dobije novu i trajno gubi mogućnost da upravlja vozilom.

Uvid u evidenciju kaznenih poena se može dobiti na pisani zahtev vozača, u roku od najviše sedam dana od podnošenja takvog zahteva. Izuzetno, ovi podaci se mogu dati roditelju, usvojiocu, odnosno staratelju maloletnika, kao i organu socijalnog staranja.

Vozačima kojima se vozačka dozvola izdaje nakon oduzimanja zbog nesavesnog i nepropisnog načina upravljanja, preostali kazneni poeni brišu se iz evidencije, a najveći dozvoljeni zbir kaznenih poena, nakon svakog ponovnog izdavanja vozačke dozvole smanjuje se za po tri poena, najniže do devet kaznenih poena. To znači da, kad vozač ponovo dobije vozačku dozvolu, nakon prvog oduzimanja dozvole, ako nastavi da čini prekršaje, sledeći put dozvola će mu biti oduzeta već sa 15 kaznenih poena. Poeni se ne upisuju u dozvolu već u posebnu evidenciju i policajac na terenu ne može znati koliko poena ima vozač.

Tabela kaznenih poena za pojedine saobraćajne prekršaje

Poeni Prekršaji
1 nepropisno parkiranje, nekorišćenje migavca, nepoštovanje prvenstva prolaza, nevezivanje pojasa
2 nepropuštanje pešaka na pešačkom prelazu, kretanje u nedozvoljenom smeru u jednosmernoj ulici, vožnja sa probnom dozvolom između 23 i 5h, vožnja pijane ili drogirane osobe na biciklu ili motoru
3 vožnja u stanju umerene alkoholisanosti, posedovanje i korišćenje anti-radar uređaja,nepropuštanje vozila koje zadržava pravac(kod skretanja ulevo), nezaustavljanje pored vozila za prevoz dece koja ulaze-izlaze
4 neprilagođena brzina, nebezbedno preticanje, vožnja u naselju brzinom koja je 21-50km/h veća od dozvoljene, nepropuštanje dece, slepih i invalida na zebri
5 neispravni pneumatici i uređaji za upravljanje, vožnja bez prisustva iskusnijeg vozača(probna dozvola)
6 prolazak kroz crveno ili žuto svetlo, preticanje i obilaženje sa desne strane, vožnja deteta mlađeg od 12 godina ili pijane-drogirane osobe na prednjem sedištu
7 vožnja brzinom koja je 50-70 km/h veća od dozvoljene, vožnja trakom u kojoj je svetlosnim znakom zabranjeno kretanje
8 vožnja pod dejstvom narkotika, nepoštovanje znakova policijskog vozila koje se kreće ispred, nezaustavljanje ako se vozilo kreće ispred policijskog vozila koje daje znake upozorenja
10 vožnja u stanju teške alkoholisanosti, uzimanje alkohola ili psihoaktivnih supstanci za vreme uviđaja
12 vožnja u stanju veoma teške alkoholisanosti
14 vožnja bez dozvole(osim ako je dozvoli istekao rok važenja), vožnja sa više od 2 promila alkohola, odbijanje alko-testa i testa na drogu, vožnja noću bez svetala, vožnja za vreme isključenja iz saobraćaja zbog alkohola i droge....
15 nasilnička vožnja, vožnja u stanju potpune alkoholisanosti, vožnja u stanju opijenosti drogom
17 saobraćajna nesreća prilikom nasilničke vožnje

U slučaju udesa dodaje se 1,2 ili 3 poena.

Svoje znanje o saobraćaju možete proveriti ili utvrditi vežbanjem na Testovima, koji se nalaze na ovom sajtu, Testovi za vožnju B Kategorije.

Kako izgleda nova vozačka dozvola možete pogledati ovde Nova Vozačka Dozvola.