Vozači će i posle 5. Jula 2021. godine moći da registruju svoja vozila po trenutno važećim propisima jer je odložena primena strožih mera iz Pravilnika o podeli vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju.

tehnicki pregled vozila

Primena oštrijih uslova prilikom tehničkog pregleda i registracije vozila, koji su trebali da počnu da se primenjuju od petog jula ove godine, odložena je na dve godine, što će mnogi vlasnici vozila dočekati sa olakšanjem; procenjuje se da 25% vozila ne bi prošlo tehnički pregled pod tim, strožim uslovima.

16. 6. 2023. Novo! Promena: Primena propisa koji se odnose na katalizator i neujednačenost sile kočenja vozila, ponovo je odložena do 5. jula 2025.

Konkretno, odložena je primena određenih odredbi iz Pravilnika o podeli motornih vozila i tehničkim uslovima za vozila, donetim još 2012. godine, sa poslednjim izmenama u 2019. godini. To su odredbe koje se odnose na kočnice (tzv. "ovalnost kočnica"), zatim one koje se odnose na uređaje za odvođenje i regulisanje izduvnih gasova (merenje izduvne emisije, obaveznost posedovanja katalizatora) i druge.

Gore navedenim odredbama odložena je primena na period od najmanje dve godine, prema navodima ABS(Agencija za bezbednost saobraćaja). Ovo će omogućiti građanima da i dalje registruju svoja vozila pod nepromenjenim uslovima, kao i do sada.

Razlog za odlaganje gorepomenutih odredbi su mogući problemi u njihovoj potencijalnoj primeni, što bi dovelo do toga da veliki broj vozila ne bi ispunio rigoroznije uslove za prolazak na tehničkom pregledu. Pravilnik je donet još 2012. godine i u nadležnosti je Ministarstva za građevinu, saobraćaj i infrastrukturu. Navodno, formirana je i radna grupa koja bi trebalo da predloži izmene za postojeći Pravilnik o podeli i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima.