Vozač vozila koji skreće udesno dužan je da skretanje izvrši krećući se krajnjom saobraćajnom trakom koja se proteže uz desnu ivicu kolovoza, ako saobraćajnim znakom nije drugačije određeno.

U situaciji prikazanoj na slici, pre skretanja na raskrsnici, crveni i plavi automobil su ispravno zauzeli odgovarajuće saobraćajne trake, zavisno od toga da li skreću levo ili desno. Oznake na kolovozu – strelice - obaveštavaju vozače koju saobraćajnu traku treba da zauzmu pre skretanja.

pravila saobracaja - skretanje

Vozač vozila koji skreće ulevo dužan je da skretanje izvrši krećući se krajnjom levom saobraćajnom trakom koja se proteže uz razdelnu liniju, odnosno saobraćajnom trakom koja se proteže uz levu ivicu puta sa jednosmernim saobraćajem, ako saobraćajnim znakom nije drukčije određeno.

U situaciji prikazanoj na slici, žuti i beli automobil nalaze se u ulici sa jednosmernim saobraćajem i pre nego što izvrše skretanje, svaki od automobila mora da zauzme odgovarajuću saobraćajnu traku zavisno od toga da li skreće levo(žuti auto levu saobraćajnu traku) ili desno(beli auto desnu saobraćajnu traku).

pravila saobracaja - skretanje iz jednosmerne ulice

Vozač vozila koji skreće udesno dužan je da propusti vozilo koje se kreće sa njegove desne strane, saobraćajnom trakom za vozila javnog prevoza putnika.

U situaciji prikazanoj na slici, vozač plavog automobila mora da propusti autobus koji se kreće žutom trakom.

pravila saobracaja - skretanje preko zute trake