Najavljena izmena Pravilnika o registraciji vozila prema kojoj bi registarske tablice vozila važile dokle god su one neoštećene ipak nije usvojena, ali su usvojene izmene o produženju roka važenja tablica za dve godine, sa sedam na devet godina (od 1.01.2020. važe trajno, više o tome). Takođe, doneta je i odluka da registarske tablice ne mogu sadržati sledeća slova našeg latiničnog pisma: Č, Ć, Š, Ž i Đ, kao ni slova Y i W, na delu tablice iza oznake "-".

gomila registarskih tablica na stolu
Važna napomena: od 1.01.2020. registarske tablice i saobraćajna dozvola važe trajno, pročitajte više o tome.

Ovom uredbom se praktično poništila odredba važećeg Pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila, usvojenog 2010. godine, koja predviđa obaveznu zamenu registarskih tablica za automobile posle sedam godina upotrebe. Pošto su na najvećem broju vozila, od ukupno oko dva miliona registrovanih vozila u Srbiji, tablice zamenjene 2011. godine, sledi da bi, prema važećem zakonu, već od 1. januara 2018. vozači morali da izdvoje sumu od oko 4.000 dinara za zamenu tablica, zamenu saobraćajne dozvole i dobijanje nove registracione nalepnice.

Građani su, potpuno opravdano, negodovali zbog novog nameta, a zatim je reagovalo i ministarstvo unutrašnjih poslova, koje je najpre najavilo, a zatim i donelo uredbu o produženju roka važnosti registarskih tablica sa sedam na devet godina.

Pravilnikom o izmenama i dopunama Pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila, koji se primenjuje od 29. jula 2017. godine, propisano je sledeće:

  1. registarske tablice važe devet umesto sedam godina (od 1.01.2020. važe trajno, više o tome) i
  2. registarske tablice ne mogu sadržati sledeća slova našeg latiničnog pisma: Č, Ć, Š, Ž i Đ, kao ni slova Y i W (slovo X ostaje), na delu tablice iza oznake "-". Deo tablice koji sadrži slovnu oznaku registarskog područja (mesta) nije obuhvaćen ovom izmenom. Registarske oznake koje su izdate do dana stupanja na snagu ovog pravilnika, a sadrže slova: Č, Ć, Š, Ž i Đ, Y i W; važiće do isteka roka za zamenu tablica, odnosno 9 godina.
  3. Važno je da se za one saobraćajne dozvole, koje su izdate do dana stupanja na snagu ovog pravilnika, produžava rok važnosti sa sedam na devet godina (od 1.01.2020. važe trajno, više o tome), računajući od dana izdavanja registarskih tablica vozila. To praktično znači da saobraćajna važi dok važe i postojeće registarske oznake. Vlasnik vozila će u tom slučaju dobiti odgovarajuću potvrdu od teritorijalno nadležne organizacione jedinice MUP-a, kojom mu se produžava važnost saobraćajne dozvole. Potvrdu će koristiti uz saobraćajnu dozvolu i ona će važiti i u inostranstvu.

    Zahtev za zamenu saobraćajne dozvole, izdate do dana stupanja na snagu ovog pravilnika, podnosi se najkasnije 30 dana pre isteka roka za zamenu registarskih tablica.

    Produženjem važenja saobraćajnih dozvola (dozvola trenutno važi sedam godina, a tablice devet) uz odgovarajuću potvrdu, MUP je hteo građane da poštedi dodatnog troška. Vlasnici vozila bi morali da menjaju saobraćajnu dva puta, jednom po isteku roka njene važnosti od 7 godina, a drugi put u momentu kada im istekne važnost tablica. Tada bi dobili nove tablice, ali bi zbog te izmene morali ponovo da menjaju i saobraćajnu ispravu i registracionu nalepnicu, pre isteka važenja saobraćajne. Ovako, praktično, saobraćajna im važi dok im važe i postojeće registarske tablice.

    Moguće je da se posle odluke o produženju važenja registarskih tablica za automobile, uskoro promeni i način oporezivanja vozila. Krajem prošle godine bilo je najave da bi trebalo da se napusti stari sistem oporezivanja, po kubikaži vozila (tzv. "porez na luksuz") i da se porez naplaćuje na osnovu realne vrednosti vozila.