Glavni Meni
Početna Novosti za vozače Registarske tablice za vozila važiće trajno

Novosti za vozače

Registarske tablice za vozila važiće trajno

Priprema se izmena Pravilnika o registraciji vozila prema kojoj će registarske tablice za vozila važiti dokle god su one neoštećene. Nedavno je bilo najavljeno samo produženje roka važenja registarskih oznaka za dve godine, sa sedam na devet godina.

gomila registarskih tablica na stolu

Ovom uredbom bi se praktično poništila odredba važećeg Pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila, usvojenog 2010. godine, koja predviđa obaveznu zamenu registarskih tablica za automobile posle sedam godina upotrebe. Pošto su na najvećem broju vozila, od ukupno oko dva miliona registrovanih vozila u Srbiji, tablice zamenjene 2011. godine, sledi da bi, prema važećem zakonu, već od 1. januara 2018. vozači morali da izdvoje sumu od oko 4.000 dinara za zamenu tablica, zamenu saobraćajne dozvole i dobijanje nove registracione nalepnice.

Grđani su, potpuno opravdano, negodovali zbog novog nameta, a zatim je reagovalo i ministarstvo unutrašnjih poslova, koje je najpre najavilo donošenje uredbe o produženju roka važnosti registarskih tablica za još dve godine, sa sedam na devet godina.

Posle se izgleda odustalo od te ideje. Izvršena je analiza, koja se odnosila na kvalitet izrađenih tablica i njene vidljivosti i odlučeno je da se rok važenja tablica ne ograničava i da one budu u upotrebi sve dok su neoštećene. Dakle, menjaju se isključivo registarske oznake koje su oštećene i koje nisu za dalju upotrebu, dok će sve ostale moći da se koriste i nakon isteka do sada predviđenog zakonskog roka od sedam godina. Tu odluku ipak treba sprovesti i zakonski, putem izmene pravilnika o registraciji vozila.

Moguće je da se posle odluke o produženju važenja registarskih tablica za automobile, uskoro promeni i način oporezivanja vozila. Krajem prošle godine bilo je najave da bi trebalo da se napusti stari sistem oporezivanja, po kubikaži vozila (tzv. "porez na luksuz") i da se porez naplaćuje na osnovu realne vrednosti vozila.