Glavni Meni

Ostali pojmovi

Saobra─çajna signalizacija

saobracajna signalizacija
je sistem sredstava, ure─Ĺaja i oznaka za regulisanje i vo─Ĺenje saobra─çaja.Saobra─çajni znak

je znak kojim se upotrebom grafi─Źkih ili svetlosnih ili broj─Źanih ili slovnih oznaka ili drugih simbola, u─Źesnici u saobra─çaju upozoravaju na opasnosti na putu, stavljaju im se do znanja ograni─Źenja, zabrane i obaveze, odnosno daju obave┼ítenja potrebna za bezbedno kretanje po putu.

Saobra─çajna dozvola

saobracajna dozvola
je javna isprava (re┼íenje) koja sa registracionom nalepnicom daje pravo na kori┼í─çenje vozila u saobra─çaju za vreme va┼żenja registracione nalepnice.

Registarska tablica

registarska tablica
je oznaka na vozilu kojom se ozna─Źava da je vozilo upisano u jedinstveni registar vozila.


Registraciona nalepnica

registraciona nalepnica
je oznaka kojom se odre─Ĺuje da vozilo mo┼że da u─Źestvuje u saobra─çaju u odre─Ĺenom vremenskom roku.

Voza─Źka dozvola

vozacka dozvola
je javna isprava (re┼íenje) nadle┼żnog organa kojom se nekom licu daje pravo da u saobra─çaju na putu upravlja vozilom odre─Ĺene kategorije na odre─Ĺeno vreme.

Psihoaktivna supstanca

je vrsta droge, leka na kome je nazna─Źeno da se ne sme upotrebljavati pre i za vreme vo┼żnje, kao i druga hemijska materija koja mo┼że uticati na psihofizi─Źku sposobnost u─Źesnika u saobra─çaju (osim alkohola).

Saobra─çajna nezgoda

je nezgoda koja se dogodila na putu ili je zapo─Źeta na putu, u kojoj je u─Źestvovalo najmanje jedno vozilo u pokretu i u kojoj je najmanje jedno lice poginulo ili je povre─Ĺeno ili je nastala materijalna ┼íteta.

Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi

je propisani obrazac koji u─Źesnici u saobra─çajnoj nezgodi popunjavaju nakon saobra─çajne nezgode sa manjom materijalnom ┼ítetom.

Svetloodbojni prsluk

svetloodbojni prsluk
je prsluk koji reflektuje svetlost.


Instruktor vo┼żnje

je voza─Ź motornog vozila koji je ovla┼í─çen da obavlja prakti─Źnu obuku kandidata za voza─Źa.

Ispitiva─Ź

je lice koje u ispitnoj komisiji za voza─Źki ispit utvr─Ĺuje da li je kandidat stekao potrebna znanja i ve┼ítine za samostalno i bezbedno upravljanje vozilom u saobra─çaju na putu.

Odba─Źeno vozilo

je vozilo na putu koje je vidno zapušteno i koje nije registrovano.

Prepravka vozila

je promena konstruktivnih osobina vozila kojim se menja namena ili vrsta vozila ili deklarisane tehni─Źke karakteristike vozila ili deklarisane karakteristike ure─Ĺaja i sklopova vozila.

Popravka vozila

je dovo─Ĺenje vozila, odnosno ure─Ĺaja i sklopova vozila u ispravno stanje.

Vozilo od istorijskog zna─Źaja (oldtajmer)

je motorno ili priklju─Źno vozilo koje predstavlja materijalni spomenik tehni─Źke kulture, tradicije i dru┼ítvenog nasle─Ĺa.

Mesto za sedenje

je sedi┼íte ili prostor bez sedi┼íta sa dostupnim elementima za monta┼żu sedi┼íta ili prostor bez sedi┼íta sa dostupnim priklju─Źcima sigurnosnih pojaseva, pri ─Źemu se dostupnim elementima za monta┼żu sedi┼íta i priklju─Źcima sigurnosnih pojaseva smatraju oni elementi i priklju─Źci koji nisu mehani─Źki onesposobljeni.

Dozvola (licenca) za instruktora ili predava─Źa ili ispitiva─Źa

je javna isprava (re┼íenje) koja licima daje pravo da vr┼íe prakti─Źnu obuku ili obavljaju teoretsku nastavu ili poslove ispitiva─Źa na odre─Ĺeno vreme.

Dozvola (licenca) za kontrolora tehni─Źkog pregleda

je javna isprava (re┼íenje) koja licima daje pravo da obavljaju tehni─Źki pregled vozila na odre─Ĺeno vreme.