Home Oznake na kolovozu Ostale oznake

Ostale oznake

Ostale oznake na kolovozu i trotoaru

U ostale oznake spadaju:

  1. strelice;
  2. polja za usmeravanje saobra─çaja;
  3. linije usmeravanja;
  4. natpisi;
  5. oznake za ozna─Źavanje saobra─çajnih povr┼íina za posebne namene;
  6. obele┼żavanje mesta za parkiranje, i
  7. vertikalne oznake (oznake na predmetima uz ivicu kolovoza).

Strelica na kolovozu slu┼żi za obele┼żavanje obaveznog smera kretanja vozila ako je ubele┼żena u saobra─çajnoj traci oivi─Źenoj neisprekidanim linijama i za obave┼ítavanje voza─Źa o nameni saobra─çajnih traka(za prestrojavanje), ako je obele┼żena u traci oivi─Źenoj isprekidanom linijom.

Strelicama se mo┼że ozna─Źiti: jedan smer, dva smera (kombinovane), prestrojavanje na dve bliske raskrsnice gde prestrojavanje mora da se izvede pre prve raskrsnice, smer kretanja u gara┼żama i skretanje saobra─çaja.

Strelice na slici (oivi─Źene punim linijama) ozna─Źavaju obavezan smer kretanja vozila. strelice na kolovozu

Polja za usmeravanja saobra─çaja ozna─Źavaju povr┼íinu na kojoj je zabranjen saobra─çaj i na kojoj nije dozvoljeno zaustavljanje i parkiranje.

Polja za usmeravanje saobra─çaja izvode se: izme─Ĺu dve trake sa suprotnim smerovima, izme─Ĺu dve trake sa istim smerovima, na mestu otvaranja posebne trake za skretanje, ispred ostrva za razdvajanje saobra─çajnih tokova, na ulivnom i izlivnom kraku na autoputu.

Slika prikazuje polja za usmeravanje saobra─çaja: izme─Ĺu dve trake sa suprotnim smerom i izme─Ĺu dve trake sa istim smerom kretanja vozila. polja za usmeravanje na kolovozu

Polja za usmeravanje na kolovozu - otvaranje trake za skretanje.

polja za usmeravanje na kolovozu-otvaranje trake za skretanje

Polje za usmeravanje na ulivnom kraku na autoputu.

polje za usmeravanje na ulivnom kraku na autoputu

Linija usmeravanja ozna─Źava mesto promene slobodne povr┼íine kolovoza ispred fiksnih prepreka koje se nalaze na putu ili na njegovim ivicama. Linije usmeravanja mogu da budu ispred ostrva za prestrojavanje vozila javnog prevoza putnika, za oblikovanje prepreke na ivici puta i za ozna─Źavanje promene korisne povr┼íine kolovoza (vidi slike gore).

Natpisi na kolovozu pru┼żaju u─Źesnicima u saobra─çaju dodatna obave┼ítenja, i to mogu biti: ÔÇ×STOPÔÇť, ÔÇ×┼áKOLAÔÇť, ÔÇ×BUSÔÇť, ÔÇ×TAXIÔÇť, saobra─çajni znakovi, simbol bicikla ili simbol kolica za lica sa invaliditetom, kao i nazivi mesta i brojevi puteva.

natpisi na kolovozu - bus

Natpis ÔÇ×BUSÔÇť ozna─Źava saobra─çajnu traku za vozila javnog prevoza putnika. Postavlja se na po─Źetku saobra─çajne trake za vozila javnog prevoza putnika i ponavlja se nakon svake raskrsnice.

Natpis ÔÇ×saobra─çajni znakoviÔÇť (slike saobra─çajnih znakova iscrtane na kolovozu), se postavlja na kolovozu, na mestima gde je ovakvom oznakom potrebno dodatno upozoriti voza─Źa na opasnost, odnosno ograni─Źenje koje mu je propisano saobra─çajnim znakom.

Natpis ÔÇô slika bicikla na kolovozu, ozna─Źava biciklisti─Źku stazu odnosno traku. Postavlja se na po─Źetku biciklisti─Źke staze i posle svake raskrsnice.

Natpis ÔÇô slika kolica za lica sa invaliditetom, ozna─Źava da je parking mesto obele┼żeno ovim znakom namenjeno isklju─Źivo za parkiranje vozila lica sa invaliditetom.

natpisi na kolovozu - zabranjeno parkiranje

Ozna─Źavanje saobra─çajnih povr┼íina za posebne namene slu┼żi za obele┼żavanje mesta gde je zabranjeno zaustavljanje ÔÇô parkiranje na trotoaru i kolovozu, obele┼żavanje mesta rezervisanih za autobuska stajali┼íta, obele┼żavanje mesta rezervisanih za taksi vozila ili druga vozila, obele┼żavanje zona pe┼ía─Źkih prelaza u zoni ┼íkola.

natpisi na kolovozu - skola natpisi na kolovozu - taxi

Oznaka ÔÇ×parking mestoÔÇť ozna─Źava mesto i na─Źin parkiranja vozila. Parkiranje mo┼że da bude podu┼żno, koso i uspravno.

Parkiranje : podu┼żno, koso i uspravno. natpisi na kolovozu - parking

Google oglasi

Prona─Ĺite nas na Facebook-u

NOVO ! na Ltablice.com

U─Źite pravila saobra─çaja na primerima sa dosta slika i detaljnim obja┼ínjenjima, posetite link Saobra─çajna pravila.

Nau─Źite saobra─çajne znakove, posetite link Saobra─çajni znaci.

Od 8.3.2012 na Ltablice.com, Testovi za C kategoriju.

Posetite link Testovi za vo┼żnju za C kategoriju.

Kratke Vesti

Novi Zakon o prekršajima stupio je na snagu 1.3.2014. Uvodi se prekršajni nalog.

Od 1.marta 2014. godine po─Źinje primena novog Zakona o prekr┼íajima. On uvodi Prekr┼íajni nalog koji omogu─çava da izvr┼íilac prekr┼íaja plati kaznu sa 50% popusta, ako uplatu izvr┼íi u roku od osam dana.

Popust se odnosi samo na lak┼íe prekr┼íaje (npr. nevezivanje pojasa) i kazne sa fiksnim iznosom. Te┼żi prekr┼íaji (npr. prolazak kroz crveno svetlo) obavezno idu pred sud, po hitnom postupku.

Vi┼íe o tome mo┼żete pro─Źitati u tekstu: Novi Zakon o prekr┼íajima od 1.3.2014 ÔÇô Prekr┼íajni nalog

 
 

© 2010-2012 Ltablice.com. Sva prava zadr┼żana. Kontakt email : Ova adresa el. po┼íte za┼íti─çena je od spam napada, treba omogu─çiti JavaSkript da biste je videli

Dizajn: