Glavni Meni
Početna Novosti za vozače

Novosti za vozače

U ovom delu možete se upoznati sa nekim od novina koje je doneo novi Zakon o bezbednosti saobraćaja (ZOBS). Možete se upoznati sa sledećim: kako izgleda i karakteristike nove saobraćajne dozvole Srbije, kako izgleda, gde se i kako lepi registraciona nalepnica, osobine novih registarskih tablica i kako izgleda i čemu služi Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi.

Novi Zakon o saobraćaju Srbije je pred usvajanjem, primena počinje do kraja 2017. godine

Novi Zakon o saobraćaju Srbije je pred usvajanjem, primena bi trebalo da počne do kraja 2017. godine. Navodimo najvažnije promene i novine koje čekaju vozače u Srbiji sa primenom novog zakona.

Ovo su neke od novina i izmena u novom Zakonu o saobraćaju čije usvajanje se očekuje do kraja 2017. godine:

 1. Kada se usvoji Pravilnik o tehničkim pregledima, za vozila starija od 15 godina tehnički pregled će morati da se vrši dva puta godišnje! Nova vozila idu na tehnički tek posle 2 godine od prve registracije. Uvodi se video nadzor na tehničkom pregledu!
 2. Duplirane su kazne za 150 prekršaja, među kojima su i kazne za: nevezivanje pojasa, vožnja bez kacige, upotreba mobilnog telefona u toku vožnje,... Kazne su povećane sa 5.000 na 10.000 dinara.
 3. Dozvoljena količina alkohola u krvi je smanjena sa 0,3 na 0,2 promila (mg/ml ili g/l; odgovara pivu od 0,3) i znatno su povećane kazne za vozače u alkoholisanom stanju. Za one sa probnom dozvolom alkohol je zabranjen u potpunosti, kao i pre.
 4. Vršiće se privremeno oduzimanje vozila za određene vrste prekršaja, npr. vožnja sa preko 2 promila alkohola u krvi (dole, niže u tekstu, navedeni su i ostali slučajevi kada se pleni vozilo).
 5. Definicija nasilničke vožnje proširena je za još 2 stavke: vožnja sa više od 2 promila alkohola u krvi i prekoračenje brzine za više od 90 km/h u gradu i za više od 100 km/h na putu.
 6. Probna dozvola važiće dve godine umesto jedne, odnosno, do navršene 21 godine, za one koji su položili pre navršenih 19 godina. To znači da, ako neko položi sa 17 godina, probna mu sleduje do 21 godine, dakle, 4 godine. Novo je i da oni sa probnom dozvolom neće moći da upravljaju vozilom koje ima više od 80kW ili 109KS.
 7. Propisana je kazna od 100.000-120.000 ako se obilazi ili pretiče vozilo koje se zaustavilo da propusti pešaka. Značajna izmena, jer mnogo pešaka strada na ovaj način.
 8. Vozač neće morati da se zaustavi kako bi propustio pešaka, već može samo da uspori.
 9. Prljave tablice - povećana kazna sa 3.000 na 10.000 dinara.
 10. Dozvoljeno je preticanje preko pune linije radnih mašina, traktora, bicikala i sl. Ovo treba da spreči duge kolone vozila.
 11. U auto-školama je obavezno snimanje polaganja teorijskog ispita. Produžen je rok, sa 12 na 18 meseci, za izlazak na polaganje praktičnog dela vozačkog ispita, nakon položenog teorijskog dela.
 12. Oštrije su kazne za nepropisno prevoženje dece.
 13. Biciklisti i vozači mopeda noću i u uslovima slabije vidljivosti moraju nositi svetloodbojni prsluk.
 14. Precizno je definisana vrednost male štete, čija popravka ne premašuje 200.000 dinara; za takvu štetu policija ne mora da izlazi na uviđaj.
 15. Za više vrsta prekršaja predviđeno je uvođenje prekršajnog naloga i kazna od 10.000 (5.000 ako se plati u roku od 8 dana) umesto sadašnjih, uglavnom većih kazni: ako vlasnik ne prijavi izgubljene tablice, upravljanje vozilom čija je registraciona nalepnica istekla za više od 30 dana, kada vozačka istekne za više od 6 meseci.
 16. Izmenom Pravilnika o registraciji motornih vozila, koji se primenjuje od 29. jula 2017. godine već je produženo važenje registarskih tablica sa 7 na 9 godina. To se odnosi i na tablice koje se završavaju slovima naše abecede: Č, Ć, Š, Ž i Đ ili sa Y i W. Saobraćajne dozvole, izdate do dana donošenja ove uredbe, važiće dok važe i tablice, devet godina od dana izdavanja tablica. Više informacija o tome možete naći na strani: produženo važenje registarskih tablica sa 7 na 9 godina ili pogledajte emisiju SAT od 27.08.17. gde je gost bio ministar policije.

Privremeno oduzimanje vozila za određene vrste prekršaja

Kada se oduzima vozilo po novom Zakonu o saobracaju 2017 godina

Opširnije: Novi Zakon o saobraćaju Srbije je pred usvajanjem, primena počinje do kraja 2017. godine

 

Počelo je merenje prosečne brzine kretanja vozila na auto-putevima u Srbiji

Najverovatnije je da će od 1. Septembra 2017. godine, na naplatnim rampama u Srbiji, početi primena merenja srednje/prosečne brzine kretanja vozila na auto-putu i kažnjavanje vozača koji prekorače ograničenje brzine na auto-putu, koje je, za sada, 120 km/h.

Na isključenju sa autoputa, vozači prilikom plaćanja putarine dobijaju priznanicu, ali od sada će na njoj, pored cene putarine biti napisana i prosečna brzina kojom su vozili određenom deonicom puta.

Ovu novinu u saobraćaju u policiji objašnjavaju Zakonom o bezbednosti saobraćaja (ZOBS), koji je predvideo da vozač može da bude kažnjen ukoliko je prekoračio srednju brzinu kretanja na nekoj deonici.

merenje prosecne brzine kretanja na autoputu - racun sa naplatne rampe

Opširnije: Počelo je merenje prosečne brzine kretanja vozila na auto-putevima u Srbiji

 

FT1P - Fali ti jedan pojas - ne možeš da registruješ auto zbog netačnih podataka u saobraćajnoj dozvoli!

Upravo kao u naslovu ovog članka: "fali ti jedan pojas" (slično onome "fali ti jedan papir"), može se desiti da vam to kažu na tehničkom pregledu, kada dođe vreme da registrujete vaš automobil. Možete biti vraćeni sa tehničkog pregleda "zbog nesaobraznosti podataka u saobraćajnoj dozvoli" ako vam u saobraćanoj dozvoli piše da je vaš auto registrovan za prevoz pet osoba, a poseduje četiri sigurnosna pojasa. U tom slučaju morate da promenite podatke u saobraćajnoj dozvoli, da prepravite broj osoba na četiri, inače ne možete uraditi tehnički pregled i ne možete registrovati vaše vozilo.

sigurnosni pojas za zadnje sediste

Opširnije: FT1P - Fali ti jedan pojas - ne možeš da registruješ auto zbog netačnih podataka u saobraćajnoj dozvoli!

   

Vraćanje oduzete vozačke dozvole posle polaganja ispita u Agenciji za bezbednost saobraćaja

Kada vozač dobije maksimalan broj kaznenih poena, oduzima mu se vozačka dozvola, a da bi je ponovo dobio, mora da odsluša seminar i položi ispit u Agenciji za bezbednost saobraćaja.

Sistem kaznenih poena uveden je 2009. godine. U zavisnosti od težine prekršaja vozaču se izriče određeni broj kaznenih poena, koji se brišu po isteku dve godine od datuma sticanja. Evidenciju kaznenih poena vodi MUP.

U slučaju kada vozač stekne 18 i više kaznenih poena (za vozače sa probnom dozvolom granica je 9 poena) poeni se više ne mogu obrisati, već se vozaču oduzima vozačka dozvola. Da bi vozač ponovo stekao pravo da upravlja motornim vozilom mora pohađati seminar unapređenja znanja iz oblasti bezbednosti saobraćaja, nakon čega treba da položi ispit. Posle toga mu se izdaje Uverenje o položenom ispitu unapređenja znanja. Sa uverenjem vozač odlazi u MUP-a u kome se vodi u evidenciji vozača i započinje postupak vraćanja vozačke dozvole.

crtez - put do vracanja vozacke dozvole

Opširnije: Vraćanje oduzete vozačke dozvole posle polaganja ispita u Agenciji za bezbednost saobraćaja

 

Registarske tablice za vozila važiće trajno?

Najavljena izmena Pravilnika o registraciji vozila prema kojoj bi registarske tablice vozila važile dokle god su one neoštećene ipak nije usvojena, ali su usvojene izmene o produženju roka važenja tablica za dve godine, sa sedam na devet godina. Takođe, doneta je i odluka da registarske tablice ne mogu sadržati sledeća slova našeg latiničnog pisma: Č, Ć, Š, Ž i Đ, kao ni slova Y i W, na delu tablice iza oznake "-".

gomila registarskih tablica na stolu

Opširnije: Registarske tablice za vozila važiće trajno?

   

Strana 1 od 6