Glavni Meni
Početna Novosti za vozače

Novosti za vozače

U ovom delu možete se upoznati sa nekim od novina koje je doneo novi Zakon o bezbednosti saobraćaja (ZOBS). Možete se upoznati sa sledećim: kako izgleda i karakteristike nove saobraćajne dozvole Srbije, kako izgleda, gde se i kako lepi registraciona nalepnica, osobine novih registarskih tablica i kako izgleda i čemu služi Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi.

Registarske tablice za vozila važiće trajno

Priprema se izmena Pravilnika o registraciji vozila prema kojoj će registarske tablice za vozila važiti dokle god su one neoštećene. Nedavno je bilo najavljeno samo produženje roka važenja registarskih oznaka za dve godine, sa sedam na devet godina.

gomila registarskih tablica na stolu

Opširnije: Registarske tablice za vozila važiće trajno

 

Predlog izmena Zakona predviđa oduzimanje vozila pijanim vozačima i onima bez dozvole

Oduzimanje vozila pijanim vozačima sa više od 2 promila alkohola u krvi i onima koji voze, a pri tome ne poseduju vozačku dozvolu ni za jednu kategoriju vozila, samo su deo predviđenih izmena i dopuna Zakona o bezbednosti u saobraćaju, koje bi trebalo da budu usvojene sledeće, 2017. godine.

vozilo konfiskovano zbog voznje u pijanom stanju

Opširnije: Predlog izmena Zakona predviđa oduzimanje vozila pijanim vozačima i onima bez dozvole

 

Predložene izmene Zakona o saobraćaju u 2017. godini donose i veće kazne

Od 2017. godine, za veliku grupu prekršaja u saobraćaju možemo očekivati duplo veće novčane kazne, neki od njih su:

vece kazne za saobracajne prekrsaje

Opširnije: Predložene izmene Zakona o saobraćaju u 2017. godini donose i veće kazne

   

Predlozi za izmenu Zakona o bezbednosti u saobraćaju - od 1.1.2015. bolja zaštita mladih vozača

Radna grupa MUP-a i ministarstva saobraćaja Srbije utvrdila je niz predloga za izmenu Zakona o bezbednosti u saobraćaju (ZOBS) kojima bi prvenstveno trebalo da se poboljša bezbednost mladih učesnika u saobraćaju.

Jedna od najvažnijih predloženih izmena je uvođenje niza novih ograničenja za mlade vozače, ali su predložene i nove kaznene mere u saobracaju za nesavesne vozače.

Izvlacenje auta iz reke posle udesa

Opširnije: Predlozi za izmenu Zakona o bezbednosti u saobraćaju - od 1.1.2015. bolja zaštita mladih vozača

 

Skuplja prepravka vozila/ugradnja plina u auto od 1.1.2015. godine

Od 1. januara 2015. godine počinje da važi ranije odložena odredba Pravilnika o ispitivanju vozila prema kojoj se pre svake prepravke na vozilu (npr. ugradnja plinskog uređaja u vozilo, vučne kuke) prethodno mora dobiti "Odobrenje za prepravku" od strane Agencije za bezbednost saobraćaja (ABS). Podnosilac zahteva za odobrenje prepravke moraće da priloži i odgovarajuću tehničku dokumentaciju, koja se odnosi na planiranu prepravku, i da uplati 20.000 dinara u korist ABS-a.

Zato, ukoliko nameravate da uradite neku prepravku na vozilu, npr. da ugradite plinski (TNG) uređaj, učinite to pre 1.1.2015. i pre tog datuma podnesite Zahtev za ispitivanje vozila ABS-u, jer će vas ugradnja uređaja posle tog datuma verovatno koštati više.

Tocenje autogasa u auto

Opširnije: Skuplja prepravka vozila/ugradnja plina u auto od 1.1.2015. godine

   

Strana 1 od 5