Glavni Meni
Početna Novosti za vozače

Novosti za vozače

U ovom delu možete se upoznati sa nekim od novina koje je doneo novi Zakon o bezbednosti saobraćaja (ZOBS). Možete se upoznati sa sledećim: kako izgleda i karakteristike nove saobraćajne dozvole Srbije, kako izgleda, gde se i kako lepi registraciona nalepnica, osobine novih registarskih tablica i kako izgleda i čemu služi Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi.

FT1P - Fali ti jedan pojas - ne možeš da registruješ auto zbog netačnih podataka u saobraćajnoj dozvoli!

Upravo kao u naslovu ovog članka: "fali ti jedan pojas" (slično onome "fali ti jedan papir"), može se desiti da vam to kažu na tehničkom pregledu, kada dođe vreme da registrujete vaš automobil. Možete biti vraćeni sa tehničkog pregleda "zbog nesaobraznosti podataka u saobraćajnoj dozvoli" ako vam u saobraćanoj dozvoli piše da je vaš auto registrovan za prevoz pet osoba, a poseduje četiri sigurnosna pojasa. U tom slučaju morate da promenite podatke u saobraćajnoj dozvoli, da prepravite broj osoba na četiri, inače ne možete uraditi tehnički pregled i ne možete registrovati vaše vozilo.

sigurnosni pojas za zadnje sediste

Opširnije: FT1P - Fali ti jedan pojas - ne možeš da registruješ auto zbog netačnih podataka u saobraćajnoj dozvoli!

 

Vraćanje oduzete vozačke dozvole posle polaganja ispita u Agenciji za bezbednost saobraćaja

Kada vozač dobije maksimalan broj kaznenih poena, oduzima mu se vozačka dozvola, a da bi je ponovo dobio, mora da odsluša seminar i položi ispit u Agenciji za bezbednost saobraćaja.

Sistem kaznenih poena uveden je 2009. godine. U zavisnosti od težine prekršaja vozaču se izriče određeni broj kaznenih poena, koji se brišu po isteku dve godine od datuma sticanja. Evidenciju kaznenih poena vodi MUP.

U slučaju kada vozač stekne 18 i više kaznenih poena (za vozače sa probnom dozvolom granica je 9 poena) poeni se više ne mogu obrisati, već se vozaču oduzima vozačka dozvola. Da bi vozač ponovo stekao pravo da upravlja motornim vozilom mora pohađati seminar unapređenja znanja iz oblasti bezbednosti saobraćaja, nakon čega treba da položi ispit. Posle toga mu se izdaje Uverenje o položenom ispitu unapređenja znanja. Sa uverenjem vozač odlazi u MUP-a u kome se vodi u evidenciji vozača i započinje postupak vraćanja vozačke dozvole.

crtez - put do vracanja vozacke dozvole

Opširnije: Vraćanje oduzete vozačke dozvole posle polaganja ispita u Agenciji za bezbednost saobraćaja

 

Registarske tablice za vozila važiće trajno

Priprema se izmena Pravilnika o registraciji vozila prema kojoj će registarske tablice za vozila važiti dokle god su one neoštećene. Nedavno je bilo najavljeno samo produženje roka važenja registarskih oznaka za dve godine, sa sedam na devet godina.

gomila registarskih tablica na stolu

Opširnije: Registarske tablice za vozila važiće trajno

   

Predlog izmena Zakona predviđa oduzimanje vozila pijanim vozačima i onima bez dozvole

Oduzimanje vozila pijanim vozačima sa više od 2 promila alkohola u krvi i onima koji voze, a pri tome ne poseduju vozačku dozvolu ni za jednu kategoriju vozila, samo su deo predviđenih izmena i dopuna Zakona o bezbednosti u saobraćaju, koje bi trebalo da budu usvojene sledeće, 2017. godine.

vozilo konfiskovano zbog voznje u pijanom stanju

Opširnije: Predlog izmena Zakona predviđa oduzimanje vozila pijanim vozačima i onima bez dozvole

 

Predložene izmene Zakona o saobraćaju u 2017. godini donose i veće kazne

Od 2017. godine, za veliku grupu prekršaja u saobraćaju možemo očekivati duplo veće novčane kazne, neki od njih su:

vece kazne za saobracajne prekrsaje

Opširnije: Predložene izmene Zakona o saobraćaju u 2017. godini donose i veće kazne

   

Strana 1 od 5