Glavni Meni
Po─Źetna Pojmovi u saobra─çaju Vozila-Masa-Nosivost

Vozila-Masa-Nosivost

Vozila-Masa Vozila-Nosivost Vozila

Vozilo

je sredstvo koje je po konstrukciji, ure─Ĺajima, sklopovima i opremi namenjeno i osposobljeno za kretanje po putu.

Motorno vozilo

motorno vozilo
je vozilo koje se pokre─çe snagom sopstvenog motora, koje je po konstrukciji, ure─Ĺajima, sklopovima i opremi namenjeno i osposobljeno za prevoz lica, odnosno stvari, za obavljanje radova, odnosno za vu─Źu priklju─Źnog vozila, osim ┼íinskih vozila.

Bicikl

bicikl
je vozilo sa najmanje dva to─Źka koje se pokre─çe snagom voza─Źa, odnosno putnika koja se pomo─çu pedala ili ru─Źica prenosi na to─Źak, odnosno to─Źkove.

Moped

moped
je motorno vozilo sa dva to─Źka ─Źija najve─ça konstruktivna brzina, bez obzira na na─Źin prenosa, ne prelazi 45 km/h, pri ─Źemu radna zapremina motora, kada vozilo ima motor sa unutra┼ínjim sagorevanjem ne prelazi 50 cm3, ili sa motorom ─Źija najve─ça trajna nominalna snaga ne prelazi 4 kW kada vozilo ima elektri─Źni pogon.

Laki tricikl

laki tricikl
je motorno vozilo sa tri to─Źka ─Źija najve─ça konstruktivna brzina, bez obzira na na─Źin prenosa, ne prelazi 45km/h, pri ─Źemu radna zapremina motora, kada vozilo ima motor sa unutra┼ínjim sagorevanjem sa pogonom na benzin, ne prelazi 50 cm3, ili ─Źija nave─ça efektivna snaga motora ne prelazi 4kW kada vozilo ima motor sa unutra┼ínjim sagorevanjem sa drugom vrstom pogonskog goriva ili ─Źija najve─ça trajna nominalna snaga motora ne prelazi 4 kW kada vozilo ima elektri─Źni pogon.

Teški tricikl

je motorno vozilo sa tri to─Źka, simetri─Źno raspore─Ĺena u odnosu na srednju podu┼żnu osu vozila, ─Źija najve─ça konstruktivna brzina, bez obzira na na─Źin prenosa, prelazi 45 km/h, ili sa motorom ─Źija radna zapremina motora kada vozilo ima motor sa unutra┼ínjim sagorevanjem sa pogonom na benzin prelazi 50 cm3, ili ─Źija najve─ça efektivna snaga motora prelazi 4 kW kada voziloo ima motor sa unutra┼ínjim sagorevanjem sa drugom vrstom pogonskog goriva ili ─Źija najve─ça trajna nominalna snaga motora prelazi 4 kW kada vozilo ima elektri─Źni pogon.

Motocikl

motocikl
je motorno vozilo sa dva to─Źka ili sa tri to─Źka asimetri─Źno raspore─Ĺena u odnosu na srednju podu┼żnu ravan vozila (motocikl sa bo─Źnim sedi┼ítem), ─Źija najve─ça konstruktivna brzina, bez obzira na na─Źin prenosa, prelazi 45 km/h, ili sa motorom ─Źija radna zapremina motora kada vozilo ima motor sa unutra┼ínjim sagorevanjem prelazi 50 cm3, ili sa motorom ─Źija najve─ça trajna nominalna snaga prelazi 4 kW kada vozilo ima elektri─Źni pogon.

Laki ─Źetvorocikl

laki cetvorocikl
je motorno vozilo sa ─Źetiri to─Źka, ─Źija masa ne prelazi 350 kg, ┼íto ne uklju─Źuje masu baterija vozila sa elektri─Źnim pogonom, ─Źija najve─ça konstruktivna brzina, bez obzira na na─Źin prenosa, ne prelazi 45 km/h, pri ─Źemu radna zapremina motora, kada vozilo ima motor sa unutra┼ínjim sagorevanjem sa pogonom na benzin, ne prelazi 50 cm3, ili ─Źija najve─ça efektivna snaga motora ne prelazi 4 kW kada vozilo ima motor sa unutra┼ínjim sagorevanjem sa drugom vrstom pogonskog goriva ili ─Źija najve─ça trajna nominalna snaga motora ne prelazi 4 kW kada vozilo ima elektri─Źni pogon.

Te┼íki ─Źetvorocikl

je motorno vozilo sa ─Źetiri to─Źka, osim lakog ─Źetvorocikla, ─Źija masa ne prelazi 400kg, odnosno 550 kg za teretna vozila, ┼íto ne uklju─Źuje masu baterija vozila sa elektri─Źnim pogonom, i ─Źija najve─ça efektivna snaga, odnosno najve─ça trajna nominalna snaga motora ne prelazi 15 kW.

Vozilo za prevoz putnika

je motorno vozilo prvenstveno namenjeno za prevoz lica, ─Źija je masa ve─ça od 400 kg, i ─Źija je najve─ça efektivna snaga, odnosno najve─ça trajna nominalna snaga motora ve─ça od 15 kW.

Putni─Źko vozilo

je vozilo za prevoz putnika koje ima najvi┼íe devet mesta za sedenje uklju─Źuju─çi i mesto za sedenje voza─Źa.

Autobus

autobus
je vozilo za prevoz putnika koje ima vi┼íe od devet mesta za sedenje uklju─Źuju─çi i mesto za sedenje voza─Źa.


Trolejbus

trolejbus
je autobus koji se preko provodnika napaja elektri─Źnom energijom.
Teretno vozilo

teretno vozilo
je motorno vozilo sa najmanje ─Źetiri to─Źka, koje je namenjeno za prevoz tereta, odnosno vr┼íenje rada na na─Źin da se vozilom ne mo┼że prevoziti nikakav drugi teret, odnosno vu─Źu priklju─Źnih vozila, ─Źija je masa ve─ça od 550 kg, i ─Źija je najve─ça efektivna snaga, odnosno najve─ça trajna nominalna snaga motora ve─ça od 15 kW.

Skup vozila

skup vozila
je sastav vu─Źnog vozila i priklju─Źnog, odnosno priklju─Źnih vozila, koji u saobra─çaju na putu u─Źestvuje kao jedna celina.Turisti─Źki voz

je skup vozila koji ─Źine vu─Źno vozilo i priklju─Źna vozila, namenjen za prevoz putnika u parkovima, hotelsko-turisti─Źkim i sli─Źnim naseljima, na povr┼íini na kojo se obavlja saobra─çaj i putu na kome se saobra─çaj obavlja u u turisti─Źke svrhe i ─Źija najve─ça konstruktivna brzina kretanja ne prelazi 25 km/h.

Radna mašina

radna mašina
je motorno vozilo koje je prvenstveno namenjeno za izvo─Ĺenje odre─Ĺenih radova (kombajn, valjak, grejder, utovariva─Ź, rovokopa─Ź, buldo┼żer, vilju┼íkar i sl.) i ─Źija najve─ça konstruktivna brzina kretanja ne prelazi 45 km/h.

Traktor

traktor
je motorno vozilo koje ima najmanje dve osovine i koje je prvenstveno namenjeno za vu─Źenje, guranje, no┼íenje ili pogon izmenjivih priklju─Źaka za izvo─Ĺenje prvenstveno poljoprivrednih, ┼íumskih ili drugih radova i za vu─Źu priklju─Źnih vozila za traktor.

Motokultivator

motokultivator
je motorno vozilo koje se sastoji iz pogonsko-upravlja─Źkog i tovarnog dela, koji su konstruktivno nerazdvojivi, a u saobra─çaju na putu u─Źestvuju isklju─Źivo kao jedna celina, ─Źiji pogonski deo prema konstrukciji, ure─Ĺajima, sklopovima i opremi je namenjen i osposobljen za guranje, vu─Źenje, no┼íenje ili pogon izmenljivih priklju─Źaka za izvo─Ĺenje poljoprivrednih radova, ─Źija najve─ça konstrukcijska brzina nije ve─ça od 30 km/h i ─Źija snaga motora nije ve─ça od 12 kW.

Priklju─Źno vozilo

prikljucno vozilo
je vozilo koje je po konstrukciji, ure─Ĺajima, sklopovima i opremi namenjeno i osposobljeno da bude vu─Źeno od drugog vozila, a slu┼żi za prevoz putnika, odnosno stvari, odnosno za obavljanje radova.

Priklju─Źno vozilo za traktor

je priklju─Źno vozilo koje je namenjeno da bude vu─Źeno isklju─Źivo od strane traktora.

Priklju─Źak za izvo─Ĺenje radova

je izmenljivo oru─Ĺe koje slu┼żi obavljanju poljoprivrednih, ┼íumskih ili drugih radova, i koje se u svrhu izvo─Ĺenja radova postavlja ili priklju─Źuje na motorno vozilo.

Zapre┼żno vozilo

zaprezno vozilo
je vozilo koje je namenjeno i osposobljeno da ga vu─Źe upregnuta ┼żivotinja.
Tramvaj

tramvaj
je ┼íinsko vozilo namenjeno prvenstveno za prevoz putnika, koje se kre─çe po ┼íinama, i koje je radi napajanja elektri─Źnom energijom povezano na elektri─Źni vod.


Vojno vozilo

je svako borbeno i neborbeno vozilo i drugo vozilo koje je registrovano po posebnim propisima ministarstva nadle┼żnog za poslove odbrane, kao i svako drugo propisno obele┼żeno vozilo dok se, po osnovu izvr┼íavanja materijalne obaveze, nalazi na kori┼í─çenju u jedinicama i ustanovama ministarstva nadle┼żnog za poslove odbrane i Vojske Srbije.

Registrovano vozilo

je vozilo koje je upisano u jedinstveni registar vozila i za koje je izdata saobra─çajna dozvola, registarske tablice i registraciona nalepnica.Masa vozila

je masa praznog vozila sa svim punim rezervoarima i propisanom opremom.

Nosivost vozila

je masa do koje se vozilo mo┼że opteretiti prema dekleraciji proizvo─Ĺa─Źa, pri ─Źemu se u tu masu ra─Źuna i vertikalno optere─çenje koje vozilo prima od priklju─Źnog vozila.

Najve─ça dozvoljena masa vozila

je zbir mase vozila i nosivosti vozila.

Ukupna masa vozila

je masa vozila i masa kojom je vozilo optere─çeno (lica i teret).

Najve─ça dozvoljena ukupna masa vozila ÔÇô odnosno skupa vozila

je najve─ça masa optere─çenog vozila, odnosno skupa vozila, koju je nadle┼żni dr┼żavni organ propisao kao najve─çu dozvoljenu.

Najve─ça dozvoljena masa skupa vozila

je zbir najve─çih dozvoljenih masa vozila koja ─Źine skup, umanjen za vertikalno optere─çenje koje vozilo prima od priklju─Źnog vozila.

Ukupna masa skupa vozila

je masa optere─çenog skupa vozila (lica i teret).

Osovinsko optere─çenje

znak osovinsko opterecenje
je deo ukupne mase vozila u horizontalnom polo┼żaju kojim njegova osovina optere─çuje kolovoz u stanju mirovanja vozila.