Glavni Meni

Ostala pravila saobra─çaja

Vozila pod pratnjom

Vozilo pod pratnjom je vozilo kome je dodeljena pratnja vozila Policije, Bezbednosno-informativne agencije, Vojske Srbije, odnosno Vojno-bezbednosne agencije, kada daju posebne zvu─Źne i svetlosne znake. Kao vozilo pod pratnjom smatra se i samo vozilo policije, Vojske Srbije, Bezbednosno-informativne agencije i Vojno-bezbednosne agencije, kada daje posebne zvu─Źne i svetlosne znake.

Izuzetno od predhodno navedenog, vozilo pod pratnjom sme davati samo posebne svetlosne znake bez sirene, ako je omogu─çena dovoljna vidljivost tog vozila i bezbednost u─Źesnika u saobra─çaju, osim kada se vozilo pod pratnjom kre─çe brzinom ve─çom od dozvoljene na tom delu puta.

kolona vozila pod pratnjom

Posebni svetlosni i zvu─Źni znaci vozila pod pratnjom su crveno i plavo trep─çu─çe svetlo koja se naizmeni─Źno pale i zvu─Źni znak promenljive frekvencije(sirena).

Radi bolje vidljivosti, vozilo pod pratnjom mo┼że, pored trep─çu─çih svetala, davati i svetlosni znak upozorenja (naizmeni─Źno paljenje i ga┼íenje dugog svetla).

Ure─Ĺaji za davanje posebnih zvu─Źnih i svetlosnih znakova smeju se ugra─Ĺivati i postavljati samo na vozilima namenjenim da vr┼íe pratnju, a smeju se upotrebljavati samo kada ta vozila vr┼íe pratnju.

Vozila pod pratnjom imaju prvenstvo prolaza u odnosu na sva druga vozila, osim u odnosu na vozila koja se kre─çu raskrsnicom na kojoj je saobra─çaj regulisan svetlosnim saobra─çajnim znakovima ili znakovima policijskog slu┼żbenika kada im je tim znakovima zabranjen prolaz i na njih se ne primenjuju odredbe zakona o ograni─Źenju brzine, o propu┼ítanju pe┼íaka, o zabrani presecanja kolone pe┼íaka, o zabrani preticanja i obila┼żenja vozila, pod uslovom da ne ugro┼żavaju bezbednost drugih u─Źesnika u saobra─çaju.

Kolona vozila pod pratnjom preseca kolonu pešaka.

kolona vozila pod pratnjom preseca kolonu pesaka

Voza─Ź koji na putu susretne ili ga sustigne vozilo, odnosno vozila pod pratnjom, du┼żan je da propusti ta vozila, da im omogu─çi mimoila┼żenje i preticanje, odnosno obila┼żenje i, po potrebi, da ukloni vozilo sa kolovoza ili da se zaustavi, kao i da se pridr┼żava naredbi koje mu daju lica iz pratnje, odnosno da kretanje nastavi tek po┼íto pro─Ĺu sva vozila pod pratnjom.

Pe┼íaci ne smeju da stupe na kolovoz, odnosno du┼żni su da se sklone sa kolovoza da bi omogu─çili nesmetan prolaz vozilima pod pratnjom.

U pogledu me─Ĺusobnog prava prvenstva prolaza vozila pod pratnjom va┼że op┼íte odredbe ovog zakona o prvenstvu prolaza.