Glavni Meni

Ostala pravila saobra─çaja

Prevoz lica vozilima

U motornom vozilu, odnosno na vozilu i priklju─Źnom vozilu u saobra─çaju na putu, dozvoljeno je prevoziti onoliko lica koliko je ozna─Źeno u saobra─çajnoj dozvoli, na mestima koja su za to predvi─Ĺena.

Izuzetak su teretna vozila Vojske Srbije i policije u kojima se mogu prevoziti lica i u prostoru za smeštaj tereta.

Na priklju─Źnom vozilu koje vu─Źe traktor mo┼że se prevoziti najvi┼íe pet lica, a u tovarnom prostoru motokultivatora mogu se prevoziti najvi┼íe tri lica.

Prevoz lica na traktorskoj prikolici

Lica koja se se prevoze u tovarnom prostoru ne smeju stajati, sedeti na stranicama karoserije, na nestabilnom teretu ili teretu koji prelazi visinu tovarnog sanduka.

Nepravilan prevoz lica na traktorskoj prikolici

Lica koja nisu navr┼íila 14 godina ┼żivota smeju se prevoziti samo u pratnji punoletnog lica.

U zatvorenom prostoru vozila koji se ne mo┼że iznutra otvoriti, ne smeju se prevoziti lica osim kad su u pitanju policijska, vojna i vozila organa za izvr┼íenje krivi─Źnih i prekr┼íajnih sankcija, u kojima se smeju prevoziti lica i to isklju─Źivo za slu┼żbene potrebe.

U priklju─Źnom vozilu za stanovanje(kamp prikolica) ne smeju se prevoziti lica.

Voza─Ź bicikla stariji od 18 godina mo┼że na biciklu prevoziti dete do osam godina starosti, ako je na biciklu ugra─Ĺeno posebno sedi┼íte, prilago─Ĺeno veli─Źini deteta i ─Źvrsto spojeno sa biciklom.

Dete mla─Ĺe od 12 godina ne sme se prevoziti na mopedu, triciklu, motociklu i ─Źetvorociklu.

Motocikl mo┼że da ima bo─Źno sedi┼íte za prevoz putnika.

Voza─Ź ne sme zapo─Źeti kretanje vozila dok putnici bezbedno ne u─Ĺu, odnosno iza─Ĺu iz vozila i dok vrata ne budu zatvorena. Vrata vozila nije dozvoljeno dr┼żati otvorena tokom kretanja vozila.

Za vreme kretanja vozila ne sme se uskakati u vozilo, iskakati iz vozila, otvarati vrata, naginjati se van vozila, isturati delove tela iz vozila i voziti se na spoljnim delovima vozila, a voza─Ź je odgovoran za to da onemogu─çi takvo pona┼íanje saputnika.

Na spoljnim delovima vozila i priklju─Źnog vozila mogu se voziti lica koja obavljaju poslove svog radnog mesta u vezi s namenom vozila (na vozilima vatrogasne slu┼żbe, komunalne slu┼żbe, elektrodistribucije i drugih delatnosti), ako je na tim vozilima ugra─Ĺena platforma za stajanje i dr┼ża─Źi, a brzina kretanja vozila ne sme biti ve─ça od 30 km/h.

Turisti─Źki voz sme da se kre─çe samo po trasi koju je odredio nadle┼żni organ jedinice lokalne samouprave. Kada se turisti─Źki voz kre─çe van odobrene trase, mora imati posebnu dozvolu nadle┼żnog organa za poslove saobra─çaja.

Turisti─Źki voz

Turisti─Źkim vozom sme upravljati samo voza─Ź koji ima voza─Źku dozvolu najmanje za upravljanje vozilima "BEÔÇť kategorije i posebnu dozvolu za upravljanje turisti─Źkim vozom koju izdaje Agencija.

Posebna dozvola se izdaje na rok od pet godina.

Bli┼że uslove u pogledu kori┼í─çenja i tehni─Źkih karakteristika turisti─Źkog voza, propisuje ministar nadle┼żan za poslove saobra─çaja.