Glavni Meni

Ostala pravila saobraćaja

Nasilnička vožnja

Nasilnička vožnja je postupanje vozača koje je u gruboj suprotnosti sa pravilima saobraćaja, odnosno, prilikom koje vozač ne pokazuje obzir prema bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju.

Pod nasilničkom vožnjom smatra se i:

1. Kada vozač dva ili više puta prođe svetlosni saobraćajni znak kada mu je tim znakom zabranjen prolaz, ako između dva uzastopna prolaska nije prošlo više od 10 minuta.

U situaciji prikazanoj na slici vozač belog automobila je prošao na crveno svetlo na oba semafora i time se njegova vožnja svrstava u kategoriju nasilničke vožnje.

nasilnicka voznja - prolaz kroz crveno svetlo

2. Kada vozač izvrši preticanje kolone vozila pri čemu svojim vozilom prelazi ili se kreće po neisprekidanoj uzdužnoj liniji koja razdvaja kolovozne trake po smerovima kretanja.

U situaciji prikazanoj na slici vozač crvenog automobila pretiče kolonu vozila i to preko pune linije čime se njegov način vožnje svrstava u kategoriju nasilničke vožnje.

nasilnicka voznja - preticanje kolone vozila

Za takvo ponašanje u saobraćaju sleduje kazna zatvora od 30 do 60 dana i 15 kaznenih poena, a ukoliko je vozač prilikom nasilničke vožnje prouzrokovao saobraćajnu nezgodu, kazniće se kaznom zatvora od 45 do 60 dana i 17 kaznenih poena.

Takvom vozaču će se izreći i zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje devet meseci, a u slučaju da prouzrokuje saobraćajnu nezgodu izreći će mu se zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje 10 meseci.