Glavni Meni

Ostala pravila saobra─çaja

Vozila sa prvenstvom prolaza

U vozila sa prvenstvom prolaza spadaju vozila Policije, Bezbednosno-informativne agencije, Vojske Srbije, Vojno-bezbednosne agencije, Hitne medicinske pomo─çi, Vatrogasne slu┼żbe, kada daju posebne zvu─Źne i svetlosne znake.

vozilo sa prvenstvom prolaza - hitna pomoc

Vozilo sa prvenstvom prolaza sme davati samo posebne svetlosne znake bez sirene, ako je omogu─çena dovoljna vidljivost tog vozila i bezbednost u─Źesnika u saobra─çaju, osim kada se vozilo sa prvenstvom prolaza kre─çe brzinom ve─çom od dozvoljene na tom delu puta i ako bi upotreba sirene onemogu─çila ili omela uspe┼íno izvr┼íenje slu┼żbenog zadatka.

Posebni svetlosni i zvu─Źni znaci vozila sa prvenstvom prolaza su najmanje jedno plavo trep─çu─çe ili rotaciono svetlo (u daljem tekstu: plavo svetlo) i zvu─Źni znak promenljive frekvencije (u daljem tekstu: sirena).

Ure─Ĺaji za davanje posebnih zvu─Źnih i svetlosnih znakova smeju se ugra─Ĺivati(postavljati) samo na vozilima gore navedenih slu┼żbi, a smeju se upotrebljavati samo kada je to neophodno za efikasno i bezbedno izvr┼íenje slu┼żbene radnje koja ne trpi odlaganje.

Vozila sa prvenstvom prolaza imaju prvenstvo prolaza u odnosu na sva druga vozila, osim u odnosu na vozila pod pratnjom i vozila koja se kre─çu raskrsnicom na kojoj je saobra─çaj regulisan svetlosnim saobra─çajnim znacima ili znacima policijskog slu┼żbenika, kada im je tim znacima zabranjen prolaz.

Prvenstvo prolaza vozila na raskrsnici ozna─Źeno je brojevima.

vozilo sa prvenstvom prolaza - policija

Policijski automobil sa uklju─Źenom rotacijom stoji na semaforu, jer je za njega crveno svetlo na semaforu.

vozilo sa prvenstvom prolaza na semaforu

Na vozila sa prvenstvom prolaza se ne primenjuju odredbe ZOBS-a(Zakon o bezbednosti saobra─çaja) o ograni─Źenju brzine, o propu┼ítanju pe┼íaka, o zabrani presecanja kolone pe┼íaka i o zabrani preticanja i obila┼żenja vozila, pod uslovom da ne ugro┼żavaju bezbednost drugih u─Źesnika u saobra─çaju.

Voza─Ź koji na putu susretne ili ga sustigne vozilo, odnosno vozila sa prvenstvom prolaza, du┼żan je da propusti ta vozila, da im omogu─çi mimoila┼żenje i preticanje, odnosno obila┼żenje, i po potrebi da ukloni vozilo sa kolovoza ili se zaustavi, kao i da se pridr┼żava naredbi koje mu daju lica iz pratnje, odnosno da kretanje nastavi tek po┼íto ova vozila pro─Ĺu.

vozilo sa prvenstvom prolaza na putu

Kada vozilo sa prvenstvom prolaza obezbe─Ĺuje prolaz vozilima koja se kre─çu iza njega, ostali u─Źesnici u saobra─çaju imaju obavezu postupanja prema tim vozilima kao prema vozilima sa prvenstvom prolaza.

Pe┼íaci ne smeju da stupe na kolovoz, odnosno du┼żni su da se sklone sa kolovoza da bi omogu─çili nesmetan prolaz vozilima sa prvenstvom prolaza.

U pogledu me─Ĺusobnog prava prvenstva prolaza vozila sa pravom prvenstva prolaza va┼że op┼íte odredbe ZOBS-a o prvenstvu prolaza.

Kada policijsko vozilo sa prvenstvom prolaza pored zvu─Źnog daje istovremeno i svetlosni znak upozorenja(naizmeni─Źno paljenje i ga┼íenje dugog svetla) voza─Ź vozila koje se kre─çe neposredno ispred policijskog vozila koje daje te znake, mora odmah bezbedno da zaustavi svoje vozilo uz desnu ivicu kolovoza, a po mogu─çnosti van kolovoza.

vozilo policije zaustavlja vozilo ispred sebe

Voza─Ź vozila koje se kre─çe neposredno iza policijskog vozila koje daje posebne zvu─Źne i svetlosne znake, du┼żan je da postupi po znacima i naredbama policajca, odnosno da prati policijsko vozilo do pogodnog mesta i da se bezbedno zaustavi iza policijskog vozila.

vozilo policije zaustavlja vozilo iza sebe