Glavni Meni
Po─Źetna Pravila saobra─çaja Prvenstvo prolaza Prvenstvo prolaza na regulisanoj raskrsnici

Prvenstvo prolaza

Prvenstvo prolaza na regulisanoj raskrsnici

Regulisana raskrsnica je ona na kojoj je saobra─çaj regulisan saobra─çajnim znakovima, svetlosnim saobra─çajnim znakovima ili od strane policijskog slu┼żbenika.

Raskrsnica regulisana saobra─çajnim znakovima

Voza─Ź koji svojim vozilom ulazi na put, koji je znakom ozna─Źen kao put sa prvenstvom prolaza, du┼żan je da propusti sva vozila koja se kre─çu tim putem.

U situaciji prikazanoj na slici voza─Ź ┼żutog automobila dolazi sa sporednog puta i du┼żan je da propusti plavi i crveni automobil, koji se nalaze na putu sa pravom prvenstva prolaza, pre nego ┼íto svojim vozilom u─Ĺe u raskrsnicu.

raskrsnica regulisana znakovima

Gore navedeno pravilo va┼żi i za ┼íinsko vozilo, odnosno tramvaj.

U situaciji prikazanoj na slici, na raskrsnici regulisanoj saobra─çajnim znacima, tramvaj mora da postupi prema znaku i da prepusti pravo prolaza vozilu koje se nalazi na putu sa prvenstvom prolaza (za razliku od situacije kad nema saobra─çajnih znakova i gde tramvaj uvek ima prednost).

raskrsnica regulisana znakovima - situacija sa tramvajem

Vozila sa pravom prvenstva prolaza(policija,vatrogasci,vojska) i vozila pod pratnjom na du┼żnosti (sa upaljenom rotacijom) uvek imaju prvenstvo prolaza u odnosu na druga vozila na raskrsnici regulisanoj saobra─çajnim znakovima, pa i u odnosu na ┼íinska vozila.

U situaciji prikazanoj na slici, vozilo policije na du┼żnosti, sa upaljenim rotacionim svetlom, ima pravo prvenstva prolaza u odnosu na tramvaj i ┼żuti automobil iako dolazi sa sporednog puta.

raskrsnica regulisana znakovima - situacija sa policijskim vozilom

Raskrsnica regulisana semaforom

Na raskrsnici i drugim mestima gde je saobra─çaj regulisan svetlosnim saobra─çajnim znakovima ÔÇô semaforima, voza─Źi su du┼żni da postupe prema svetlosnom saobra─çajnom znaku, a ne po pravilima saobra─çaja ili saobra─çajnim znakovima.

U situaciji prikazanoj na slici, beli i ┼żuti automobil imaju na semaforu pun zeleni signal (zeleno svetlo) i time pravo prvenstva prolaza na raskrsnici. Iznad svakog semafora je postavljen i saobra─çajni znak, koji ima va┼żnost samo ako semafor ne radi!

raskrsnica regulisana semaforom

Vozilo policije na semaforu

U situaciji prikazanoj na slici, vozilo sa pravom prvenstva prolaza na zadatku tj. vozilo policije sa uklju─Źenim rotacionim svetlom du┼żno je da po┼ítuje signal na semaforu, da se zaustavi, jer je na semaforu crveno svetlo.

Da li policajac mo┼że iz vozila da zaustavi saobra─çaj ? Da.

raskrsnica regulisana semaforom - policijsko vozilo

Semafor sa zelenom strelicom

U situaciji prikazanoj na slici, svetle─ça zelena strelica na semaforu na kome je upaljeno glavno crveno svetlo daje pravo belom automobilu da skrene desno, ali tek po┼íto propusti pe┼íake na pe┼ía─Źkom prelazu i automobile koji dolaze sa njegove leve strane, koji imaju pun zeleni signal.

raskrsnica regulisana semaforom  sa zelenom strelicom

NE blokiraj raskrsnicu!

Voza─Ź kome je zelenim svetlom na semaforu dozvoljen ulaz u raskrsnicu, ne sme svojim vozilom ulaziti u raskrsnicu ako proceni da zbog gustine saobra─çaja i kolone vozila zaustavljene na izlazu iz raskrsnice, pri promeni signala na semaforu, mo┼że da ÔÇ×zatvoriÔÇť raskrsnicu i tako onemogu─çi normalno odvijanje saobra─çaja u rasrksnici.

Voza─Ź koji ima zeleno svetlo na semaforu, u situaciji prikazanoj na slici, ne sme da u─Ĺe u raskrsnicu, ako proceni da mo┼że da je blokira pri promeni svetla na semaforu.

raskrsnica regulisana semaforom - ne blokiraj raskrsnicu

Novi znak ÔÇ×ne blokiraj raskrsnicuÔÇť, vertikalni i horizontalni, koji dodatno upozorava voza─Źe da ne smeju da blokiraju raskrsnicu.

raskrsnica regulisana semaforom - znak ne blokiraj raskrsnicu

Raskrsnica na kojoj saobra─çaj reguli┼íe policijski slu┼żbenik - saobra─çajac

Saobra─çajac je neprikosnoven. On ima ve─çi prioritet i od semafora. U situaciji prikazanoj na slici iako je zeleno svetlo na semaforu ─Źak i policijski automobil sa uklju─Źenom rotacijom mora da ─Źeka! Ovo je malo verovatna situacija (da ─çe kolega policajac da zaustavi vozilo sa upaljenom rotacijom koje je na zadatku), ali je postavljena samo radi demonstracije prioriteta znakova.

U situaciji prikazanoj na slici pravo prvenstva prolaza imaju ┼żuti i plavi automobil jer dolaze sa bo─Źnih strana saobra─çajca, dok vozilo policije mora da ─Źeka jer dolazi iz pravca u kome su okrenute grudi policajca.

Više o znakovima koje daje saobraćajac. raskrsnica regulisana od strane saobracajca