Oduzimanje vozila pijanim vozačima sa više od 2 promila alkohola u krvi i onima koji voze, a pri tome ne poseduju vozačku dozvolu ni za jednu kategoriju vozila, samo su deo predviđenih izmena i dopuna Zakona o bezbednosti u saobraćaju, koje bi trebalo da budu usvojene 2017. godine (izmena: novi Zakon o saobraćaju usvojen je 22.03.2018. godine).

vozilo konfiskovano zbog voznje u pijanom stanju

Prema tom predlogu, vozaču će vozilo biti oduzimano na licu mesta, najpre privremeno, a po pravosnažnoj odluci suda možda i trajno. Usvajanjem izmena zakona o saobraćaju 3.04.2018. godine odustalo se od oduzimanja vozila.

Vozilo će se oduzimati vlasniku, u gore navedenim slučajevima, čak i ako u momentu izvršenja prekršaja on nije upravljao vozilom, već lice kojem je, na primer, pozajmio vozilo.

Smatra se da će ta mera pozitivno uticati na slučajeve kada maloletno lice, koje nema položen vozački ispit, uzme auto da se provoza, sa ili bez dozvole roditelja. Roditelji će imati veću odgovornost.

Od oduzimanja će biti izuzeta vozila koja su rentirana, odnosno ukradena. Krađa će, međutim, morati da se dokaže.

Pored oduzimanja vozila, vozači u alkoholisanom stanju će, kao i do sada, dobijati kaznene poene i zabranu upravljanja motornim vozilom, ali će te kazne biti pooštrene u odnosu na sada važeće.

Količina alkohola u krvi viša od dva promila je u Zakonu o saobraćaju definisana kao "Potpuno pijanstvo". Za taj prekršaj propisana je novčana kazna od 100.000 - 120.000 dinara (ili zatvor min. 15 dana), 14 kaznenih poena, oduzimanje vozačke dozvole na minimum 8 meseci (ukoliko nije prouzrokovao saobraćajnu nesreću) i obavezno zadržavanje vozača u policiji najviše do 12 sati.

Nov predlog zakona pooštrava kazne za ovaj prekršaj (potpuno pijanstvo). Vozači uhvaćeni u ovom prekršaju se neće kažnjavati novčano, kao do sada, već obaveznim zatvorom od 30 do 60 dana, dobijaće 14-16 kaznenih poena, oduzimaće im dozvolu na minimum devet meseci i privremeno će im se oduzimati vozilo.

Izmena: izmenama Zakona o saobraćaju koje su stupile na snagu 3. aprila 2018. godine, potpuno pijanstvo se karakteriše kao nasilnička vožnja, ali se vozilo ne oduzima i kazna zatvora može biti zamenjena kaznom rada u javnom interesu.

Po predhodnom Zakonu o saobraćaju (iz 2009. godine), vozač ne sme da upravlja vozilom u saobraćaju niti da otpočne da upravlja vozilom ako je pod dejstvom alkohola, odnosno ako ima više od 0,30 mg/ml (ili g/L ili promila) alkohola u krvi. Novi zakon o saobraćaju je pred usvajanjem i on predviđa spuštanje te granice sa 0,3 na 0,2 promila i znatno pooštravanje kazni za vožnju u pijanom stanju. Za vozače sa probnom dozvolom i profesionalce je nulta tolerancija, odnosno ne smeju imati ni malo alkohola u krvi.

Stepeni alkoholisanosti i kazne u novom predlogu zakona o saobracaju - 2017 godina

O dejstvu alkohola na sposobnosti vozača i o nivoima alkoholisanosti propisanim u Zakonu o saobraćaju pročitajte ovde: Vožnja pod dejstvom alkohola - dozvoljeni nivo alkohola u krvi.

25 odsto saobracajnih nesreca ukljucuje alkohol

Profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Milan Vujanić je predlagao donošenje ovakvog zakona još 2006. godine. On smatra da je oduzimanje vozila opravdano ako se ono koristi na način koji nije dozvoljen, ako automobil vozite bez položenog ispita, ili sa više od dva promila alkohola u krvi. Pri tome, navodi primer američke države Kalifornije, gde se još od 1997. godine primenjuje zakon po kojem se nesavesnim vozačima oduzimaju vozila.

Neki pravnici smatraju da se na ovaj način krši Ustav, jer se oduzima nečija privatna imovina za učinjen prekršaj. Po zakonu, imovina se može oduzeti samo ako je njome izvršeno krivično delo, ili je nastala kao posledica krivičnog dela.

Međutim, mnogi smatraju da je ovako drastična mera, kao što je oduzimanje vozila, neopravdana, pogotovo kada vlasnik vozila nije učinio prekršaj, već je, na primer, pozajmio vozilo drugom licu, koje je učinilo prekršaj. Uglavnom se svi slažu da kazna treba da bude primerena i oštra, ali da je oduzimanje vozila ekstremna mera.

S druge strane, oni ljudi, koji su u saobraćajnoj nesreći, koju je izazvalo alkoholisano lice, izgubili nekog svog ili su i sami bili žrtve i doživeli teške povrede, sigurno bi se založili za još oštrije kazne.

Jedan od problema će svakako biti i efikasna primena ovog zakona. Uz ovu meru bi svakako dobro došla medijska kampanja protiv vožnje u pijanom stanju i dodatna edukacija vozača.

Kako je to rešeno u drugim zemljama?

U SAD (Sjedinjene Američke Države) se vožnja sa količinom alkohola u krvi od 0,08 procenata (0,8 promila) smatra krivičnim delom, ali zakoni i kazne dosta variraju od države do države. U pojedinim državama se vozilo privremeno oduzima, dok se u drugima čak i konfiskuje, odnosno trajno oduzima, kao što je i kod nas predviđeno ovim predlogom izmena zakona.

Privremena ili trajna zaplena vozila se pokazala efikasnom kod višestrukih prekršilaca, koji su vozili u alkoholisanom stanju ili onih koji su vozili dok im je trajala suspenzija.

U mnogim zemljama Evropske unije (EU) za vožnju u stanju pijanstva predviđene su oštre zatvorske kazne i trajno oduzimanje vozačke dozvole. Petnaest zemalja EU su uvele Alcolock uređaje (alkolok - alkometar koji sprečava pokretanje vozila ukoliko je vozač pod dejstvom alkohola) za neke kategorije prekršioca, na primer, vozače koji su uhvaćeni sa visokim nivoom alkohola u krvi (Norveška) ili su višestruki prekršioci (Švedska). Alkolok uređaji su uvedeni u 95% autobusa u Švedskoj, a u Norveškoj 100%. Postoji direktiva EU koja predviđa upisivanje koda 69 u vozačku dozvolu, koji pokazuje da je vozač obavezan da koristi alkolok u vozilu. EU priprema direktivu po kojoj bi ubuduće sva nova vozila bila opremljena alkolok tehnologijom.