Izdavanje registracione nalepnice

Prilikom prve registracije vozila, kao i prilikom produžavanja važenja registracije, za vozilo koje je upisano u jedinstveni registar vozila, izdaje se registraciona nalepnica.

registraciona nalepnica Srbije

Zahtev za izdavanje registracione nalepnice za vozilo koje je upisano u jedinstveni registar vozila i za koje je izdata saobraćajna dozvola, podnosi vlasnik ili evidentirani korisnik vozila najranije 30 dana pre isteka važenja registracione nalepnice. Ako se zahtev za izdavanje registracione nalepnice ne podnese ni u roku od 30 dana od dana isteka roka važenja prethodno izdate registracione nalepnice, vozilo se prebacuje iz evidencije aktivnih vozila u jedinstvenom registru u evidenciju pasivnog fonda vozila, a registarske tablice se oduzimaju.

Registraciona nalepnica se postavlja na motorno vozilo sa vetrobranskim staklom, sa unutrašnje strane, na desnom donjem delu vetrobranskog stakla.

Registraciona nalepnica se postavlja na moped i laki tricikl na ravni deo vozila kod uređaja za osvetljavanje, a na motocikl, teški tricikl, laki četvorocikl i teški četvorocikl spolja na vetrobransko staklo (ako ga ima) ili na ravnom delu vozila kod uređaja za osvetljavanje.

Na priključno vozilo i priključnom vozilu za traktor, registraciona nalepnica se postavlja spolja, na levoj polovini zadnje strane na vidnom mestu.

Na traktorima i radnim mašinama sa kabinom, registraciona nalepnica postavlja se sa unutrašnje strane na desnom donjem delu vetrobranskog stakla.

Na traktorima i radnim mašinama bez kabine, registraciona nalepnica postavlja se na levoj polovini zadnje strane na vidnom mestu.

Na motokultivatorima, registraciona nalepnica postavlja se na levoj polovini zadnje strane priključnog vozila koje vuče motokultivator na vidnom mestu.

Saobraćajna dozvola se smatra važećom samo kada je registraciona nalepnica postavljena na vozilo.

Nalepnica dokazuje da je vozilo uredno registrovano, da je automobil prošao tehnički pregled, ali i da ima obavezno osiguranje. Vlasnici će svake godine prilikom obnavljanja registracije dobijati drugu nalepnicu.

Mup može ovlastiti preduzeće koje vrši tehnički pregled vozila, na njegov zahtev, da izdaje registracione nalepnice za vozila koja su upisana u jedinstveni registar vozila, ako to preduzeće ispunjava određene uslove koji su zakonom propisani. To znači da se za produženje važenja registracije vozila neće više morati ići u mup, već će se to završavati prilikom tehničkog pregleda.

Izgled registracione nalepnice

Registraciona nalepnica za unutrašnju upotrebu.

registraciona nalepnica Srbije za unutrasnju upotrebu

Registraciona nalepnica pravougaonog je oblika, višeslojne strukture, vidljiva u dnevnim i noćnim uslovima, samouništavajuća pri pokušaju uklanjanja, dimenzija 80 x 60 mm sa samolepljivim kontrolnim odsečkom.

Registraciona nalepnica za unutrašnju upotrebu sadrži: gore levo, na plavom polju belim slovima latiničnim pismom ispisanu međunarodnu oznaku Republike Srbije "SRB", u prvom redu, ispod holografski izvedene linije koja predstavlja granicu gornjeg dela nalepnice sa siluetama automobila, nalazi se tekst "Republika Srbija" ispisan srpskim jezikom, ćiriličkim pismom, a u drugom redu nalazi se tekst "Ministarstvo unutrašnjih poslova" ispisan srpskim jezikom, ćiriličkim pismom, u središnjem delu nalepnice je prostor u koji se upisuje oznaka registarskog područja, štit na kome je krst između četiri ocila bridovima okrenutih ka vertikalnoj gredi krsta, registarski broj vozila, u narednom redu je datum isteka važenja registracije, dole levo horizontalno orijentisan nalazi se naziv "REGISTRACIONA NALEPNICA" ispisan srpskim jezikom, ćiriličkim pismom izveden u holografskoj tehnici iznad koga je desetocifreni kontrolni broj. Ostali vidljivi elementi izvedeni holografskom tehnikom su: dole levo, paralelan vertikalnoj ivici nalepnice tekst "REPUBLIKA SRBIJA" ispisan srpskim jezikom, ćiriličkim pismom, sredina levo oznaka Republike Srbije "SRB" i štit na kome je krst između četiri ocila bridovima okrenutih ka vertikalnoj gredi krsta oko kojih se u koncentričnim krugovima širi tekst "REPUBLIKA SRBIJA" srpskim jezikom, ćiriličkim pismom. Gore desno nalazi se u holografskoj tehnici izveden grb Republike Srbije. Paralelno gornjoj ivici se nalaze siluete automobila, paralelno donjoj ivici je stilizovani prikaz kolovoza. U sredini dole nalazi se deo sigurnosnog pečata izveden u formi namenskog hologramskog pečata čija se druga polovina nalazi na kontrolnom odsečku. Razdvajanje kontrolnog odsečka od nalepnice vrši se tokom procesa izdavanja registracione nalepnice. Holografski deo nalepnice je dimenzije 80 x 60 mm.

Oznaka registarskog područja na nalepnici ispisuje se i na ćiriličkom pismu ispod štita koji je u sastavu registarske oznake.

Registraciona nalepnica za spoljnu upotrebu.

registraciona nalepnica Srbije za spoljnu upotrebu

Registraciona nalepnica za spoljnu upotrebu sadrži iste elemente kao i ona za unutrašnju upotrebu uz sledeće razlike:

  1. Paralelno gornjoj ivici nalaze se siluete motora i traktora, paralelno donjoj ivici je prikaz kolovoza;
  2. Holografski deo nalepnice je dimenzije 60 x 40 mm. Ostali deo nalepnice do punog formata 80 x 60 mm je transparentan.

Kako se vrši postavljanje registracione nalepnice možete videti u sledećem tekstu: Postavljanje registracione nalepnice.

Iskustvo iz drugih zemalja

U Sloveniji je primena nalepnica počela 2002. godine, ali pošto su se pokazale kao promašaj, povučene su iz upotrebe 2005. godine. Osim važenja tehničkog pregleda i osiguranja, nalepnica je sadržavala i podatke o plaćenoj drumarini.

Nalepnice su dosta poskupele troškove registracije vozila i izazvale velike redove građana koji su satima čekali pred šalterima da bi registrovali svoje vozilo.

Posle samo tri godine primene, MUP Slovenije je utvrdio da saobraćajne nalepnice nisu ispunile cilj - nadležne službe nisu mogle lakše da kontrolišu ispunjava li vozilo sve tehničke uslove niti je njima pojednostavljen proces registracije. Dodatni bes građana izazvala je paprena cena nalepnice, iako je država tvrdila da ne zarađuje ništa.

„U BiH zajedno sa novim tablicama uveli su i nalepnicu koja ide na šoferšajbnu i na njoj je samo označen datum do kojeg važi registracija. Što je najzanimljivije, nove tablice , sa svim tim 'novinama' izađu jeftinije nego što je ranije bio slučaj. Sama nalepnica košta 2,5 EUR. Stavljaju se sa unutrasnje strane, gore desno na staklo.“

„U Austriji nalepnica se lepi na spoljni deo šoferšajbne, naspram suvozača, gore u uglu. Pranjem se ne moze skinuti. Briga oko njenog skidanja i lepljenja nove ne postoji, to vam obave tamo gde radite tehnički, i ne primećuje se da je zamenjena. Tehnički mozete da uradite mesec dana ranije, a imate pravo da zakasnite jedan mesec.„

„U Nemačkoj i Češkoj nalepnica se nalazi na tablicama. Ali zato automobili u Nemačkoj imaju nalepnicu na šoferšajbni koja pokazuje koju eko normu ispunjava motor,tzv. eko plaketa. Određeni gradovi i delovi gradova imaju zaštićene zone, gde mogu ući samo automobili koji ispunjavaju određeni eko standard. Kod Čeha je ta eko plaketa na tablici.“

“U Fancuskoj tehnički pregled se radi na svake dve godine i po završenom tehničkom dobijate nalepnicu na kojoj se vidi mesec i godina dokle važi tehnički koji košta 65-70 eura za dve godine. Druga nalepnica je od osiguranja koja se takođe ne plaća. Samo kad prvi put regustruješ auto dobiješ saobraćajnu dozvolu, a posle samo radiš tehnički i osiguravaš ga.”