Izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima usvojene su 22.03.2018. godine u Skupštini Srbije. Novi zakon o saobraćaju stupiće na snagu posle njegovog objavljivanja u Službenom glasniku Srbije i donosi dosta promena u odnosu na predhodni, koji je usvojen 2009. godine. Cilj usvajanja novog zakona je da se isprave nedostaci predhodnog zakona i uvedu neke novine, čime bi trebalo da se ostvari krajnji cilj, a to je povećanje bezbednosti u saobraćaju i smanjen broj žrtava saobraćajnih nesreća.

Novi Zakon o saobracaju 2018

Neke od izmena uvedenih novim zakonom o saobraćaju, a koje predviđaju oštrije kazne, su:

  1. smanjena je maksimalno dozvoljena količina alkohola u krvi vozača sa 0,3 na 0,2 promila;
  2. povećana je kazna za prekoračenje brzine;
  3. duplirana je kazna za nekorišćenje sigurnosnih pojaseva, sa 5.000 na 10.000 dinara;
  4. strožije su kazne za nasilničku vožnju: preticanje kolone vozila preko pune linije, dva ili više prolazaka kroz crveno svetlo za manje od 10 minuta, vožnja sa više od dva promila alkohola u krvi; kazna je obavezan zatvor od 30 do 60 dana ili kazna rada u javnom interesu od 240 do 360 sati, kao i 14-16 kaznenih poena i devet meseci zabrane upravljanja vozilom;
  5. veće su kazne za ugrožavanje bezbednosti dece u saobraćaju; deca se mogu prevoziti samo u odgovarajućem bezbednosnom sedištu, odnosno podmetaču za sedenje, u zavisnosti od uzrasta i visine deteta;
  6. pooštreni su uslovi za dobijanje vozačke dozvole;
  7. mladi vozači ne mogu upravljati vozilom koje ima snagu motora veću od 80 kilovata, tolerancija za alkohol je nula, mogu prevoziti najviše tri lica, uključujući i lice pod čijim nadzorom voze.

Da ne bi bilo da se novim zakonom o saobraćaju (2018. godina) uvode samo oštrije kazne, za pojedine saobraćajne prekršaje one su smanjene ili ukinute:

  1. vožnja u zaustavnoj traci (smanjena);
  2. vozačka dozvola istekla za više od šest meseci (smanjena);
  3. preticanje bicikala, radnih mašina, traktora, motokultivatora, odnosno zaprežnog vozila, preko pune linije, pod uslovima određenim zakonom – ne smatra se prekršajem.
tehnicki pregled vozila

Jedna od najvećih novina koja se uvodi ovim izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja je i uvođenje obaveznog video-nadzora prilikom tehničkog pregleda vozila. Video nadzor neće odmah po usvajanju zakona biti obavezan, u prvoj fazi biće uvedeno samo fotografisanje tehničkog pregleda, a vlasnici servisa, koji vrše tehnički pregled vozila, imaće rok od tri godine da primene sve odredbe novog Zakona.

Izmenama Zakona definiše se i minimalno vreme pregleda vozila, koje za putničko vozilo iznosi 35 minuta, a za teretno 55-60 minuta.