Novi Zakon o saobraćaju Srbije je pred usvajanjem, primena bi trebalo da počne do kraja 2017. godine. Navodimo najvažnije promene i novine koje čekaju vozače u Srbiji sa primenom novog zakona.

Ovo su neke od novina i izmena u novom Zakonu o saobraćaju čije usvajanje se očekuje do kraja 2017. godine (izmena: novi Zakon o saobraćaju usvojen je 22.03.2018. godine u Skupštini Srbije):

 1. Kada se usvoji Pravilnik o tehničkim pregledima, za vozila starija od 15 godina tehnički pregled će morati da se vrši dva puta godišnje (Izmena: od ovoga se odustalo, tehnički pregled ipak će biti samo jedanput godišnje i za vozila starija od 15 godina.)! Nova vozila idu na tehnički tek posle 2 godine od prve registracije. Uvodi se video nadzor na tehničkom pregledu!
 2. Duplirane su kazne za 150 prekršaja, među kojima su i kazne za: nevezivanje pojasa, vožnja bez kacige, upotreba mobilnog telefona u toku vožnje,... Kazne su povećane sa 5.000 na 10.000 dinara.
 3. Dozvoljena količina alkohola u krvi je smanjena sa 0,3 na 0,2 promila (mg/ml ili g/l; odgovara pivu od 0,3) i znatno su povećane kazne za vozače u alkoholisanom stanju. Za one sa probnom dozvolom alkohol je zabranjen u potpunosti, kao i pre.
 4. Vršiće se privremeno oduzimanje vozila za određene vrste prekršaja, npr. vožnja sa preko 2 promila alkohola u krvi (dole, niže u tekstu, navedeni su i ostali slučajevi kada se pleni vozilo).
 5. Definicija nasilničke vožnje proširena je za još 2 stavke: vožnja sa više od 2 promila alkohola u krvi i prekoračenje brzine za više od 90 km/h u gradu i za više od 100 km/h na putu.
 6. Probna dozvola važiće dve godine umesto jedne, odnosno, do navršene 21 godine, za one koji su položili pre navršenih 19 godina. To znači da, ako neko položi sa 17 godina, probna mu sleduje do 21 godine, dakle, 4 godine. Novo je i da oni sa probnom dozvolom neće moći da upravljaju vozilom koje ima više od 80kW ili 109KS.
 7. Propisana je kazna od 100.000-120.000 ako se obilazi ili pretiče vozilo koje se zaustavilo da propusti pešaka. Značajna izmena, jer mnogo pešaka strada na ovaj način.
 8. Vozač neće morati da se zaustavi kako bi propustio pešaka, već može samo da uspori.
 9. Prljave tablice - povećana kazna sa 3.000 na 10.000 dinara.
 10. Dozvoljeno je preticanje preko pune linije radnih mašina, traktora, bicikala i sl. Ovo treba da spreči duge kolone vozila.
 11. U auto-školama je obavezno snimanje polaganja teorijskog ispita. Produžen je rok, sa 12 na 18 meseci, za izlazak na polaganje praktičnog dela vozačkog ispita, nakon položenog teorijskog dela.
 12. Oštrije su kazne za nepropisno prevoženje dece.
 13. Biciklisti i vozači mopeda noću i u uslovima slabije vidljivosti moraju nositi svetloodbojni prsluk.
 14. Precizno je definisana vrednost male štete, čija popravka ne premašuje 200.000 dinara; za takvu štetu policija ne mora da izlazi na uviđaj.
 15. Za više vrsta prekršaja predviđeno je uvođenje prekršajnog naloga i kazna od 10.000 (5.000 ako se plati u roku od 8 dana) umesto sadašnjih, uglavnom većih kazni: ako vlasnik ne prijavi izgubljene tablice, upravljanje vozilom čija je registraciona nalepnica istekla za više od 30 dana, kada vozačka istekne za više od 6 meseci.
 16. Važna napomena: od 1.01.2020. registarske tablice i saobraćajna dozvola važe trajno, pročitajte više o tome.
  Izmenom Pravilnika o registraciji motornih vozila, koji se primenjuje od 29. jula 2017. godine već je produženo važenje registarskih tablica sa 7 na 9 godina. To se odnosi i na tablice koje se završavaju slovima naše abecede: Č, Ć, Š, Ž i Đ ili sa Y i W. Saobraćajne dozvole, izdate do dana donošenja ove uredbe, važiće dok važe i tablice, devet godina od dana izdavanja tablica. Više informacija o tome možete naći na strani: produženo važenje registarskih tablica sa 7 na 9 godina.

Privremeno oduzimanje vozila za određene vrste prekršaja

Kada se oduzima vozilo po novom Zakonu o saobracaju 2017 godina

Odustalo se od predloga da policija trajno oduzima vozila pijanim vozačima sa više od 2 promila alkohola u krvi. Novi Zakon o saobraćaju predviđa da se alkoholisanom vozaču privremeno oduzima vozilo, a kasnije se, u sudskom postupku utvrđuje visina i vrsta kazne. Ako vozač ne plati kaznu može mu se oduzeti vozilo kao nadokanada, prodati na licitaciji i od tih sredstava naplatiti kazna. U praksi, to bi značilo da, ko je pijan ide u zatvor na trežnjenje, a automobil ide u depo i ta usluga se naplaćuje.

Vozilo se privremeno oduzima u sledećim slučajevima:

 1. vožnja bez položenog vozačkog ispita,
 2. vožnja u vreme kada je vozačka dozvola oduzeta zbog nesavesnog upravljanja,
 3. ako vozač odbije da se podvrgne testiranju na alkohol,
 4. vožnja sa više od 2 promila alkohola u krvi (2 g/l ili 2 mg/ml).

Probna dozvola

Značajna novina je produženo važenje Probne vozačke dozvole, sa jedne na minimum dve godine, odnosno, za mlađe od 19 godina, do navršene 21 godine. Onaj ko položi vozački sa 17 godina imaće probnu dozvolu sve dok ne napuni 21 godinu, odnosno u periodu od 4 godine.

Ponistena probna dozvola - vaznost 2 godine

To će biti veliko razočaranje za mlade vozače, pogotovo što neki jedva dočekaju da zamene probnu za regularnu dozvolu i da voze bez pratnje iskusnijeg vozača (sa punih 18 godina može bez pratnje). Naravno, ova mera, kao i većina ostalih, doneta je u cilju da se zaštite vozači početnici, a naročito mladi vozači i da se spašavaju ljudski životi.

Dodatno opterećenje je i ograničenje u pogledu snage vozila kojim mogu upravljati vozači sa probnom dozvolom, a to je po novom zakonu maksimalno 80kW (109KS). Porodice koji već imaju atomobil, koji je snage veće od 80kW, nažalost, neće moći da daju svoj auto na upravljanje deci koja su položila vozački ispit, jedino rešenje je da kupe još jedan, slabiji auto ili da postojeći zamene za slabiju varijantu.

Vozila starija od 15 godina moraće na tehnički pregled dva puta godišnje kada se usvoji novi Pravilnik o tehničkim pregledima

Izmena: od ovoga se odustalo, tehnički pregled ipak će biti samo jedanput godišnje za vozila starija od 15 godina.

Prosečna starost vozila u voznom parku Srbije je između 16 i 17 godina.

Oldtimer - Lada Standard

Prema podacima MUP-a iz 2017. godine, od ukupno 2.312.941 vozila upisanih u jedinstveni registar vozila, 571.448 je starije od 20 godina, dakle, 25% registrovanih vozila je starije od 20 godina, a verovatno, starijih od 15 godina ima preko 40%, tj. oko 900.000 vozila! Ako cena tehničkog pregleda poskupi, a sigurno hoće, zbog uvođenja video nadzora i licenciranih kontrolora, jasno je da će ovaj dupli tehnički pregled za „oldtajmere“ doneti značajan prihod državi. Biće to još jedan od udara na ionako već nizak standard građana, koji nemaju para da kupe novije vozilo, koje je za nas u Srbiji, i dalje, ipak luksuz. Nema sumnje da bi strožije kontrole na tehničkom trebalo da dovedu do toga da vozila, koja učestvuju u saobraćaju, budu bezbednija.

Novina je i da će tehnički pregledi morati da imaju video nadzor, što znači da se vozilo više neće moći registrovati samo davanjem saobraćajne dozvole nekoj od Agencija za registraciju.

Novo je i to da nova vozila idu na tehnički pregled tek posle 2 godine od prve registracije.

Period između dva tehnička pregleda u Hrvatskoj, Sloveniji i EU

U Hrvatskoj se za nova vozila tehnički pregled, posle prve registracije, vrši nakon 2 godine, što novi zakon predviđa i kod nas, ali posle toga, kao i za starija vozila, tehnički pregled se vrši jedanput godišnje.

U Sloveniji, tehnički pregled se obavlja četiri godine nakon prve registracije, a zatim svake dve godine, do osam godina starosti vozila.

U EU je propisano da se za putnička vozila tehnički pregled vrši četiri godine nakon prve upotrebe vozila, a posle na svake dve godine.

Tehnicki pregled vozila-ispitivanje kocnica

Prosečna starost vozila u Evropskoj Uniji (EU)

Posljednji podaci Udruženja evropskih proizvođača automobila (ACEA) pokazuju da prosečna starost vozila na nivou EU-a iznosi 10,7 godina za 2015. Godinu. U odnosu na 2007. godinu, kada je prosečna starost vozila u EU bila 8,4 godine, to je skok od 27 procenata. Evropske zemlje sa najstarijom flotom vozila su Poljska (17,2 godine), Litvanija (16,7) i Latvia(16,3). Luksemburg ima najmlađu flotu vozila (6,2 godine), slede Belgija (7,7) i Danska i UK sa 8,5.

Prosecna starost vozila u eu - acea