Najverovatnije je da će od 1. Septembra 2017. godine, na naplatnim rampama u Srbiji, početi primena merenja srednje/prosečne brzine kretanja vozila na auto-putu i kažnjavanje vozača koji prekorače ograničenje brzine na auto-putu, koje je, za sada, 120 km/h.

Na isključenju sa autoputa, vozači prilikom plaćanja putarine dobijaju priznanicu, ali od sada će na njoj, pored cene putarine biti napisana i prosečna brzina kojom su vozili određenom deonicom puta.

Ovu novinu u saobraćaju u policiji objašnjavaju Zakonom o bezbednosti saobraćaja (ZOBS), koji je predvideo da vozač može da bude kažnjen ukoliko je prekoračio srednju brzinu kretanja na nekoj deonici.

merenje prosecne brzine kretanja na autoputu - racun sa naplatne rampe

Iz ZOBS-a:

Član 7.

Srednja (prosečna) brzina kretanja vozila, na određenoj deonici puta, predstavlja količnik između dužine te deonice i vremena za koje vozilo tu dužinu pređe.

Član 42.

Sve odredbe ovog zakona koje se odnose na brzinu primenjuju se na trenutno izmerenu brzinu i srednju (prosečnu) brzinu.


Suština je da će se na ovaj način meriti srednja/prosečna brzina vožnje na autoputu, a policija će već na naplatnoj rampi, prilikom plaćanja putarine, imati informaciju za određeno vozilo, koja je bila njegova srednja brzina kretanja (za koje vreme je prešao određenu deonicu puta). U policiji kažu da će vozači, koji su prekoračili brzinu, biti zaustavljani odmah na naplatnoj rampi, ili će prijave dobijati na adresu stanovanja.

- Svi vozači koji prekorače brzinu će biti kažnjavani nezavisno od toga da li na rampama plate kešom ili koriste tagove. Još tražimo način kako ćemo sankcionisati bahate vozače sa tagovima. Najverovatnije ćemo ih kamerama slikati na naplatnoj rampi i poslati im kaznu na kućnu adresu - objašnjavaju u MUP-u.

Da je saobraćajna policija samo u jednom danu kažnjavala pomoću novog sistema za merenje srednje brzine, na autoputu Novi Sad - Beograd, mogla je, da za svega pet sati, kazni čak oko 3.000 vozača. Toliko vozača je prekoračilo dozvoljenih 120 kilometara na sat.

Izgleda da će se merenje prosečne brzine, za sada, primenjivati samo na deonici Šid – Šimanovci, a tek od 2018. godine i na drugim deonicama.

Izmena: Od kraja aprila 2018. godine, na svim naplatnim rampama na auto-putevima u Srbiji, počelo je kažnjavanje vozača zbog prekoračenja maksimalne dozvoljene prosečne (srednje) brzine kretanja vozila na auto-putu.

Po prvim zapažanjima izgleda da će ovo prekoračenje brzine najviše plaćati stranci, oni koji su u tranzitu kroz našu zemlju i žure da što pre stignu na odredište. Ispostavilo se da na našim putevima oni najviše opuste nogu na gasu.

Osim ove novine najavljena je još jedna novina koja može obradovati pojedine vozače, koju je nedavno predložila ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović - pomeranje maksimalne dozvoljene brzine na autoputu sa sadašnjih 120 na 130 kilometara na čas. Njeno ministarstvo je već tražilo od MUP-a da izvrši procenu na kojim deonicama može da se poveća brzina. Ovakva izmena zahteva i izmenu zakona Zakon o saobraćaju, jer po trenutno važećim propisima, ograničenje brine na auto-putevima Srbije iznosi 120 kilometara na sat.

Povećanje brzine bi, po nekima, najviše odgovaralo turistima i tranzitnim putnicima koji u velikom broju prolaze kroz našu zemlju, ali bi sa druge strane, moglo uticali na bezbednost saobraćaja jer bi se, pri većim brzinama, povećao i rizik od saobraćajnih nezgoda. Naravno, tu je i pitanje kvaliteta auto-puta.

Kakav efekat na brzinu putovanja bi imalo ovo povećanje brzine na autoputu, na primeru deonice Beograd – Niš dužine 220 km?

  • Pri brzini od 120 km/h ta deonica se pređe za 1h i 50 minuta;
  • Pri brzini od 130 km/h ta deonica se pređe za 1h i 42 minuta.

Koristan link:

Izračunajte cenu putarine na određenoj deonici auto-puta.