Upravo kao u naslovu ovog članka: "fali ti jedan pojas" (slično onome "fali ti jedan papir"), može se desiti da vam to kažu na tehničkom pregledu, kada dođe vreme da registrujete vaš automobil. Možete biti vraćeni sa tehničkog pregleda "zbog nesaobraznosti podataka u saobraćajnoj dozvoli" ako vam u saobraćanoj dozvoli piše da je vaš auto registrovan za prevoz pet osoba, a poseduje četiri sigurnosna pojasa. U tom slučaju morate da promenite podatke u saobraćajnoj dozvoli, da prepravite broj osoba na četiri, inače ne možete uraditi tehnički pregled i ne možete registrovati vaše vozilo.

sigurnosni pojas za zadnje sediste

Međutim, ta promena podataka u saobraćajnoj nije tako laka. Da biste to uradili potrebno je da izvršite atestiranje vozila u ovlašćenoj labaratoriji, koje u proseku košta oko 5.000 dinara, zatim, na osnovu atesta, da od Agencije za bezbednost saobraćaja (skr. ABS) zatražite Uverenje o ispitivanju (3.300 dinara) i na kraju da izvadite novu saobraćajnu dozvolu (1.500 dinara), sve ukupno, treba da izdvojite iz vašeg džepa oko 10.000 dinara.

Drugo rešenje, kojem mnogi vlasnici vozila pribegavaju ovih dana u želji da smanje izdatke i dodatna maltretiranja, je da sami ugradite peti sigurnosni pojas u svoje vozilo. Mada, ni to više nije jeftino, jer su prodavci zbog povećanje tražnje digli cenu bezbednosnih pojaseva. Cena pojaseva je narasla sa nekih desetak na 30-40 evra.

Zbog čega se traži ispravka podatka u saobraćajnoj dozvoli koji se odnosi na broj sedišta?

Na osnovu važećeg Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju, član 101, sva vozila koja su prvi put registrovana u Republici Srbiji posle 1. marta 2012. godine, moraju imati sigurnosne pojaseve za sva deklarisana sedišta. To znači da, ako vam u dozvoli piše da imate pet sedišta, morate imati pet pojaseva, ili, ako imate četiri pojasa, to znači da vozilo može biti registrovano samo za četiri osobe. Te logike i propisa se drže Tehnički pregledi.

Sigurnosni pojasevi i njihovi priključci, moraju biti homologovanog tipa. Kada su u pitanju motorna vozila, homologacija predstavlja proces ocenjivanja i potvrđivanja da li određeno vozilo u celini, ili neki njegov deo ili oprema, odgovaraju zahtevima ECE pravilnika, odnosno EEC direktiva. U ovom konkretnom slučaju, to znači da pojas mora imati određene, unapred utvrđene karakteristike, mora biti homologovan tj. proizveden u skladu sa određenim ECE/EEC standardom. Na pojasu potražite oznaku homologacije ECE ili EEC.

U istom članu 101. Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila kaže se i da nasloni za glavu u putničkim automobilima moraju biti ugrađeni i izvedeni za sva sedišta za koja postoje ugrađeni sigurnosni pojasevi, i obrnuto.

Sledi da, ako ugradite pojas za neko sedište, a nemate naslon za glavu za isto sedište, morate i njega ugraditi.

tehnicki pregled vozila

Zašto je došlo do ovoga, zašto neko ko je svih predhodnih godina bez problema registrovao svoj automobil, sada to ne može da uradi?

Problemi su izgleda počeli kada je MUP odlučio da konačno uvede red u ovu oblast i kada je naložio preduzećima koja se bave tehničkim pregledima vozila da isprave brojne pogrešne podatke u bazi registrovanih vozila, a koji se odnose na tehničke karakteristike vozila. Bez obzira da li je vaš automobil kupljen kao nov ili polovan, ako imate bilo kakvu grešku u saobraćajnoj dozvoli, ispravku ćete morati sami da platite.

Te greške su napravljene na razne načine, neke slučajno (na carini, tehničkom pregledu), neke namerno (da bi se smanjile dažbine), a najčešće se odnose na masu vozila, broj sedišta, zapreminu motora i sl. Problem je što tehnički pregledi ne mogu da ispravljaju sve te greške jer nemaju pristup validnoj bazi podataka sa tehničkim karakteristikama motornih i priključnih vozila. Tu bazu je već odavno trebala da napravi ABS. Da ona postoji greške bi se otklanjale odmah, prilikom tehničkog pregleda, a vlasnici vozila bi bili pošteđeni troškova, gubljenja živaca i vremena.

Iz tog razloga, ako postoji greška u saobraćanoj dozvoli, da bi prošao tehnički pregled i mogao da produži registraciju vozila, vlasnik vozila mora, kao što je gore u tekstu već navedeno, da uradi atestiranje vozila i pribavi uverenje o ispitivanju.

Posledica ove situacije je da su vozači, vlasnici vozila, izloženi novim maltretiranjima i troškovima jer neko, ko je trebao da radi valjano svoj posao, nije to uradio. Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je reagovala, ona smatra da vozači svakako ne mogu da budu krivi za novonastalu situaciju, pa shodno tome ne moraju ništa ni da plate, ali u praksi se ništa nije promenilo. Nadležne državne institucije, MUP i ABS Srbije tvrde da rade po zakonu i da su nemoćni da postojeću situaciju isprave.

Pored vlasnika vozila širom Srbije, na ABS i državu ogorčeno reaguju i tehnički pregledi jer nemaju osnovni alat za rad, u vidu pouzdane baze podataka sa tehničkim osobinama motornih vozila, na koju mogu da se oslone u radu. Bez takve baze rizikuju da će biti kažnjeni jer postoji mogućnost da overe tehničku ispravnost vozilima kod kojih podaci upisani u saobraćajnu dozvolu nisu tačni.

20.05.17.