Vozila koja su starija od 15 godina neće morati dva puta godišnje na tehnički pregled, kako je ranije najavljivano, pred i posle usvajanja najnovijih izmena Zakona o Bezbednosti Saobraćaja Srbije (ZOBS) i njegove primene, koja je počela 3.04.2018. godine.

tehnicki pregled vozila

Primenom novog ZOBS-a i odgovarajućeg Pravilnika o tehničkom pregledu vozila (početak primene je bio najavljen za 5. jul 2018) propisano je da vlasnici vozila starijih od 15 godina moraju da obavljaju tehnički pregled svojih vozila na svakih šest meseci. To je izazvalo veoma burne reakcije u javnosti, reagovala su i pojedina udruženja potrošača koja su ocenila da takav propis diskriminiše građane koji su lošijeg materijalnog stanja. Kada bi se ta zakonska odredba sprovela, prema nekim procenama, skoro milion vozila u Srbiji (oko 40% vozila) starosti veće od 15. godina moralo bi dva puta godišnje da ide na tehnički.

Pored najavljenog poskupljenja cene usluge tehničkog pregleda, zbog novih, rigoroznijih obaveza, koje će vlasnici servisa za tehnički pregled morati da ispune primenom novih zakonskih propisa, jasno je da bi plaćanje te obaveze dva puta godišnje za vlasnike vozila bio preteran namet. Iako se odluka o vršenju tehničkog pregleda na svakih šest meseci opravdavala kao razumna i potrebna sa stanovišta bezbednosti saobraćaja, očigledno je da zakonodavac nije uzeo u obzir tešku materijalnu situaciju naših građana, koji su vlasnici takvih vozila. Upravo je najviše pritužbi bilo na takvu odluku, kao novi namet kojim će se građani dodatno "oporezovati". Što se tiče bezbednosti saobraćaja, policija je ranije utvrdila da su najčešći uzroci saobraćajnih nesreća: umor, vožnja u alkoholisanom stanju, nevezivanje sigurnosnih pojaseva i prekoračenje brzine; nije pominjana starost vozila kao bitan faktor koji utiče na bezbednost.

Međutim, kako je skoro najavio ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, neće biti duplih tehničkih pregleda, kao što je najavljeno, već će oni biti kao i do sada, na godinu dana. On je objasnio da je zakonskim odredbama još iz 2009. godine bilo predviđeno da tehnički pregledi budu na šest meseci za vozila starija od 15 godina.

Izjava ministra Stefanovića: "Ova odredba neće biti primenjivana i ići ćemo na izmene tog zakona. Niko ne treba da se plaši. Tehnički će biti na godinu dana, kako je bilo do sada".

Vlasnike starijih vozila ipak očekuju problemi jer su najavljene mnogo detaljnije i oštrije provere vozila na tehničkom pregledu. To uključuje: proveru postojanja korozije na karoseriji, kontrolu oštećenja na automobilskim staklima, kontrolu izduvnih gasova, proveru da li je uklonjen katalizator ili DPF filter, kontrolu vešanja itd. Postoji velika verovatnoća da oni, koji su do sada prolazili tehnički pregled bez problema, sada budu vraćeni zbog npr. pojave korozije na automobilu.