Od 2017. godine (izmena: novi Zakon o bezbednosti saobraćaja usvojen je 22.03.2018. godine, a stupio je na snagu 3.04.2018.godine), za veliku grupu prekršaja u saobraćaju možemo očekivati duplo veće novčane kazne, neki od njih su:

vece kazne za saobracajne prekrsaje
 1. korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje,
 2. nekorišćenje sigurnosnog pojasa,
 3. vožnja bez kacige,
 4. nedržanje vozila na bezbednom odstojanju od drugih vozila u saobraćaju,
 5. nevezivanje bezbednosnih pojaseva,
 6. zabrana voženja dece mlađe od 12 godina na prednjem sedištu kao i obaveznim posebnim sedištima za decu do 3 godine - drastično povećanje kazne,
 7. nepoštovanje ograničenja brzine,
 8. zabrana preticanja,
 9. parkiranje na pešačkom prelazu i u blizini saobraćajnih znakova,
 10. obavezno korišćenje sigurnosnog trougla u slučaju zaustavljanja na kolovozu,
 11. obavezno korišćenje dnevnih svetala na vozilu.

Upotreba alkohola

Izmenama zakona predviđaju se znatno oštrije kazne za vozače u alkoholisanom stanju, za najteže prekršioce.

Pročitajte kakvi su trenutno važeći propisi za vožnju pod dejstvom alkohola, o stepenima alkoholisanosti vozača i kaznama za upotrebu alkohola u vožnji: Vožnja pod uticajem alkohola.

25 odsto saobracajnih nesreca ukljucuje alkohol

Za vozače-početnike, one koji imaju probnu vozačku dozvolu, uvode se ograničenja u pogledu snage vozila kojim mogu da upravljaju kao i u pogledu dužine trajanja probne dozvole

Ako do kraja 2017. godine stupi na snagu (Novi zakon je stupio na snagu 3.04.2018.godine) i ovaj predlog za izmenu Zakona o saobraćaju, vozači sa probnom vozačkom dozvolom neće moći da voze automobile čija je snaga veća od 80kW (107,3ks - konjskih snaga), ako nemaju pratioca.

Maksimalna snaga vozila kojim mogu da upravljaju vozači sa probnom vozačkom dozvolom

Za lica koja su napunila 19 godina, Probna vozačka dozvola će važiti dve godine umesto jedne (kako je sada), a za lica koja su mlađa od 19 godina probna dozvola će važiti dok ne napune 21 godinu (ko položi sa 17 godina imaće probnu dozvolu 4 godine).

Od kako se priča o ograničenju snage vozila za vozače sa probnom dozvolom, kod prodavaca automobila primetno je veće interesovanje kupaca automobila za snagu vozila, umesto za kubikažu, kako je bilo ranije.

Činjenica je i da vozila snage 80kW/107,3ks mogu da razviju velike brzine, pa se čak predlagalo da se snaga vozila ograniči prema njegovoj težini, 57kW po toni. Međutim, prevladalo je ovo liberalnije rešenje.

Osnovni cilj ovog predloga izmene zakona je da se sačuvaju ljudski životi.

Najtraženiji polovni automobili u Srbiji i njihova snaga

Model auta Snaga
Fiat Punto od 44/60 (kW/KS)
VW Golf 4 dizel od 66/90 (kW/KS)
VW Golf 2 dizel od 40/54 (kW/KS)
Audi A4 od 81/110 (kW/KS)
BMW serije 3 od 85/116 (kW/KS)
Renault Megan od 74/101 (kW/KS)
Fiat Stilo od 59/80 (kW/KS)
Opel Astra G od 55/75 (kW/KS)
Peugeot 307 od 66/90 (kW/KS)
Podaci u tabeli su dati samo kao orjentacija i ne moraju biti potpuno tačni.

Nekorišćenje sigurnosnog pojasa i upotreba mobilnog telefona u toku vožnje

U saobraćajnoj policiji se ističe de će strože kazne za nekorišćenje pojasa i korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje biti uvedene kako bi se smanjio broj nesreća jer je utvrđeno da ovi prekršaji čine dva najčešća uzroka saobraćajnih nezgoda sa teškim posledicama. Zato su kazne za te prekršaje povećane duplo, sa 5.000 na 10.000 dinara.

Kada nove kazne stupe na snagu prekršilac će i dalje imati mogućnost da u roku od osam dana plati upola manju kaznu, odnosno 5.000 dinara.

Korišćenje mobilnog telefona kažnjivo je: kada vozač telefonira, kuca poruke ili drži telefon dok vozilo stoji na semaforu. Dakle, bilo kakvo korišćenje ruku zbog mobilnog tokom vožnje je prekršaj. Jedino je dozvoljeno korišćenje hendsfri (handsfree ili bluetooth) uređaja (za one sa probnom dozvolom ni to).

Prevoz dece u kolima bez upotrebe dečijeg auto-sedišta i nevezivanje deteta sigurnosnim pojasem

Majka smesta dete u automobil u decije auto sediste 123RF Stock Photo

Prema sadašnjim odredbama Zakona o bezbednosti saobraćaja, kazna za prevoz dece u krilu ili na prednjem sedištu bez auto-sedišta je od 15.000 do 30.000 dinara ili 30 dana zatvora, uz šest kaznenih poena i oduzimanje vozačke dozvole na najmanje tri meseca. Kazne su veće ako je pri tome izazvana saobraćajna nezgoda.

Bezbednosna dečija auto-sedišta smanjuju rizik od povreda dece i do 70 procenata.

Ukoliko izmene Zakona o saobraćaju bude usvojene na način kako je to sada predloženo, kazna za vozača koji prevozi dete mlađe od 12 godina na mestu vozača ili na mestu koje nije predviđeno za sedenje, biće povećana na 120.000 dinara, umesto sadašnjih 30.000 dinara. Sledi i 9 meseci zabrane upravljanja vozilom i od 13-15 kaznenih poena.

Kaznu će plaćati svako ko ne vozi dete u auto-sedištu, na busteru ili ako dete, koje je dovoljno veliko da se vozi bez ovih pomagala, nije vezano.

U sedištu će morati da se vozi svako dete dok ne dostigne visinu od 135 centimetara, a za starije od 4 godine može buster.

Statistika govori da svega jedna trećina roditelja dece starosti do tri godine vezuje svoju decu u automobilu. Kada je reč o deci starosti od 3 do 12 godina taj procenat je svega 10%, čime roditelji dovode svoju decu u životnu opasnost.

Jedan od ciljeva koji je naveden u Strategiji bezbednosti saobraćaja 2015-2020. godine, jeste da Srbija do 2020. godine postane zemlja u kojoj nijedno dete neće poginuti u saobraćaju. Neke skandinavske zemlje su taj cilj već ostvarile.

Blaža kazna za vožnju zaustavnom trakom

Novi zakon predviđa i znatno blažu kaznu za vožnju zaustavnom trakom na autoputu. Sada se takva vožnja smatra nasilničkom i kažnjava se oduzimanjem dozvole na osam meseci, sa 14 kaznenih poena i novčano od 100.000 do 120.000 dinara. Mnogi prekršioci su se zbog toga žalili Ustavnom sudu i zato će ubuduće ovaj prekršaj biti sankcionisan novčano od 20.000 do 40.000 dinara, oduzimanjem dozvole na 3 meseca i sa 6 kaznenih poena.

kretanje automobila na autoputu