Vozačima iz Srbije od 1.1.2012. nije potreban zeleni karton (ili zelena karta, kao dokaz postojanja obaveznog međunarodnog osiguranja vozila) za putovanje u 27 zemalja Evropske unije i sledeće zemlje : Švajcarsku, Norvešku, Island, Hrvatsku, Andoru i Crnu Goru. NAPOMENA: PROVERITE OVU INFORMACIJU, PRE BILO KAKVE ODLUKE, U NEKOM OD DOMAĆIH OSIGURAVAJUĆIH DRUŠTAVA. LINK ZA SPISAK ONIH OSIGURAVAJUĆIH KUĆA KOJE IZDAJU ZELENU KARTU DAT JE DOLE NIŽE.

zeleni karton

Srbija je time postala 33. članica evropskog podsistema registarske oznake i time je uskladila poslovanje sa direktivama EU u sistemu međunarodnog osiguranja auto-odgovornosti.

To znači da će vozačima iz Srbije, za ulazak automobilom u neku od navedenih zemalja, trebati samo registarska oznaka, odnosno registraciona nalepnica, koju naši vozači dobijaju uz nove tablice prilikom registracije automobila.

To će biti dovoljan dokaz o postojanju polise osiguranja od autoodgovornosti za štetu koju vozači iz Srbije eventualno pričine trećim licima u inostranstvu. NAPOMENA: PRE BILO KAKVE ODLUKE, PROVERITE OVU INFORMACIJU U NEKOM OD DOMAĆIH OSIGURAVAJUĆIH DRUŠTAVA. SPISAK OSIGURAVAJUĆIH DRUŠTAVA KOJE IZDAJU ZELENU KARTU. Kliknite na oznaku "INSURERS" (osiguravači). Ili posetite AMS Osiguranje.

Sa Crnom Gorom ostaje na snazi postojeći sporazum, odnosno, naše polise osiguranja važe u Crnoj Gori, a crnogorske u Srbiji. Od zemalja u okruženju, i dalje je potreban zeleni karton za putovanje u Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu.

Zeleni karton izdaje osiguravajuće društvo kod kojeg je zaključeno obavezno osiguranje od autoodgovornosti. Da bi se izvadio ovaj prateći dokument potrebna vam je polisa obaveznog osiguranja i saobraćajna dozvola, a dokument važi do isteka obaveznog osiguranja. Cena zelenog kartona u AMSS-u je 2.910 dinara.

Zemlje u kojima nije obavezno posedovanje zelenog kartona: Austrija, Bugarska, Belgija, Češka Republika, Kipar, Nemačka, Danska, Španija, Estonija, Francuska, Finska, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske (uključiv Kanalska ostrva i ostrvo Man), Grčka, Mađarska, Italija, Irska, Luksemburg, Litvanija, Letonija, Malta, Holandija, Portugalija, Poljska, Rumunija, Švedska, Slovačka, Slovenija, Hrvatska, Švajcarska (uključiv Lihtenštajn), Andora, Norveška i Island.

Zemlje u kojima je obavezno posedovanje zelenog kartona: Rusija, Belorusija, Ukrajina, Moldavija, Turska, Izrael, Iran, Makedonija, Albanija, BiH, Tunis, Maroko.