Od 1. juna vozače koji naprave neki od saobraćajnih prekršaja kao što su vožnja "žutom trakom", prolazak kroz "crveno svetlo" ili prebrza vožnja, čeka neprijatno iznenađenje kad prime prijavu o učinjenom saobraćajnom prekršaju dokumentovanu fotografijama na kojima se jasno vidi slika vozila, broj registarske tablice, lokacija i vreme kad je načinjen prekršaj.

Mapa lokacija u Beogradu na kojima su instalirane policijske kamere za snimanje saobraćajnih prekršaja, koje prave vozači, kao što su prolazak kroz crveno svetlo, vožnja žutom trakom, prekoračenje brzine.

Na određenim lokacijama u gradu postavljeno je 14 savremenih video kamera koje su u stanju da zabeleže i dokumentuju navedene prekršaje i danju i noću. Kamere su u stanju da skeniraju tablice vozila čak i kada su brojevi zamrljani i okom se ne vide jasno. Sistem prepoznaje simbole, a ne brojeve i slova. Ne postoji mogućnost da pogrešno protumači slova kao što su Š, Ć i Č. Kamere su povezane sa kompjuterima u komandnom centru MUP-a.

U slučajevima da tablice nisu čiste ili da nisu postavljene po propisu, vozač može biti kažnjen sa 3000 dinara.

Vlasnik automobila koji bude snimljen video kamerama da je načinio prekršaj dobiće na kućnu adresu poziv, odnosno prijavu sa četiri fotografije. Kada dobije prijavu, vozač ima osam dana da se javi u policijsku stanicu i izjasni se ko je upravljao vozilom u trenutku kad je napravljen prekršaj. Ukoliko vozač tvrdi da nije on vozio i da podatke osobe koja je priznala da je upravljala vozilom, prijava se podnosi protiv te osobe, a ne vlasnika vozila. U slučaju da ne može da se utvrdi ko je kriv, kaznu plaća vlasnik vozila.

Ukoliko vlasnik vozila u roku od 15 dana od kada mu je uručen poziv ne da izjavu, niti se izjasni ko je napravio prekršaj, onda se protiv njega podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. Kazna iznosi od 15.000 do 30.000 dinara za fizička lica, dok je za pravna lica od 100.000 do 800.000 dinara.

Na četiri raskrsnice video nadzor je postavljen nad "žutom trakom", na pet snima prolazak kroz "crveno svetlo" na semoforu, dok se na pet raskrsnica kontroliše brzina.

U sistem registrovanja saobraćajnih prekršaja uključeni su i “presretači” – automobili i motocikli. Oni takođe imaju opremu za dokumentovanje prekršaja. Opomene se šalju na kućnu adresu.

Do kraja godine kamerama bi trebalo da bude pokrivena cela Srbija. Prvo koridor 10, a zatim će kamere biti postavljene u svim gradovima. Broj kamera u Beogradu će takođe vremenom biti povećan.

U MUP-u tvrde da prekršioci neće moći da se pozovu na vezu i tako se izvuku od obaveze plaćanja kazne.