Prema novom Pravilniku o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima, koji je stupio na snagu 4. maja 2012. godine, u periodu od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena zimskom opremom ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica. U zimsku opremu spadaju i obavezne sve četiri zimske gume za auto, čija dubina gazećeg sloja ne sme biti manja od 4 mm.

postavljanje lanaca na gumu

Pored obaveznih zimskih guma za auto, u zimskom periodu vozači su obavezni da imaju u kolima i lance za sneg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije, koje obavezno treba da postave na najmanje dva pogonska točka, ukoliko naiđu na deo puta gde je saobraćajnim znakom predviđena obavezna zimska oprema, a vremenski uslovi to zahtevaju (sneg na kolovozu).

Izuzetno od ovoga, u naselju vozila ne moraju biti opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije.

Oprema za povećanje trakcije(lanci i sl.) može se postaviti na točkove na delu puta koji nije označen znakom lanci za sneg samo kad je kolovoz prekriven snegom.

Ukratko - propisano u Zakonu o bezbednosti u saobraćaju:

 1. Od 1. novembra do 1. aprila zimske gume su obavezne na svim točkovima, ako su na kolovozu sneg, led ili poledica.
 2. Dubina šare na gumi ne sme biti manja od četiri milimetra (4 mm).
 3. Van naselja vozila moraju biti opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije.
 4. Lance za sneg ili drugi uređaj za povećanje trakcije obavezno treba postaviti na najmanje dva pogonska točka, ukoliko se naiđe na deo puta gde je saobraćajnim znakom predviđena obavezna zimska oprema, a vremenski uslovi to zahtevaju.

Napomena:

Iako zimska oprema nije obavezna u zimskim danima, kada su vremenske prilike takve da nema snega i leda, odnosno kada je podloga suva, ipak se preporučuje upotreba zimskih guma. Treba imati na umu da kada su spoljne temperature niske asfalt može da poledi, a letnja guma se tada prilično stvrdne (već na temperaturama nižim od sedam stepeni Celzijusovih) i ne prijanja dobro na podlogu.

Kazne od 3.000 do 800.000 dinara za nepropisnu zimsku opremu

Iako vas možda, u sred zime, bez snega i leda, policija neće kazniti ako nemate zimske gume, u slučaju da se uslovi na putu iznenada promene, rizikujete da izazovete saobraćajni udes, a time i visoku novčanu kaznu i isključenje iz saobraćaja. Neposedovanje propisanih pneumatika (guma) tretira se kao teža tehnička neispravnost u slučaju saobraćajne nezgode. Vozač takvog vozila je u tom slučaju dužan da plati svu pričinjenu štetu.

 1. 3.000 dinara - ako imate zimske gume, a nemate lance u prtljažniku - u vožnji van grada.
 2. 5.000 dinara - ako nemate lance za sneg na točkovima, na delu puta gde je to propisano saobraćajnim znakom, a vremenski uslovi to zahtevaju. Tada možete očekivati i isključenje iz saobraćaja.
 3. 6.000 - 20.000 dinara - ako nemate zimske gume (za fizička lica).
 4. 100.000 - 800.000 dinara - ako nemate zimske gume (za pravna lica).

Kako prepoznati zimske gume ?

oznake na zimskim gumama

Automobilske gume namenjene zimskim uslovima vožnje pored uobičajenih oznaka, imaju i dodatne oznake. Zimske gume se obično označavaju sledećim oznakama:

 1. M+S, MS ili M&S - Sneg i blato(Mud and Snow)
 2. All Season – guma za celu godinu, za sve vremenske uslove(teže se nalazi). Nema performanse na snegu kao prava zimska guma.
 3. Simbol pahuljice ili planine ili oboje – Prava zimska guma.

Zimska guma se može prepoznati i po komercijalnom nazivu gume za koji se upotrebljavaju reči: Winter(zima), Snow(sneg), Ice(led), Cold(hladnoća) i sl.

Zimske gume ili Univerzalne, koje koristiti zimi?.

Nazad, na Novosti za vozače.